A sötétség városa

A sötétség városa
Mint mondják, az emberi butaság, nemtörődömség, trehányság határtalan. Újabb példázata ennek az a „közvilágítási affér”, melyet a nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az Electrica helyi illetékesei hoztak össze az elmúlt két napban.

Köztudomású, hogy a hétvégétől Románia is áttért a téli időszámításra. Bár manapság egyre kevesebb értelme van az óraátállításnak, de annak idején az energiafogyasztás csökkentése miatt vezették be ezt az intézkedést. Az energia megtakarítása abból adódott, hogy a közvilágítást egy órával később kapcsolták be, mostanság azonban a modern, automatikusan működő hálózatok általában alkalmazkodnak a fényviszonyok alakulásához. Ez szép és jó, de Nagyváradon ez nem magától értetődő, ugyanis hétfőn és tegnap reggel is – amikor már világos volt – hétágra világítottak az égők városszerte, hétfőn délután pedig már jó ideje töksötét volt, amikor még mindig nem volt közvilágítás. Ezért a járművezetők kénytelenek voltak az ösztöneikre, terepismeretükre hagyatkozni, hogy elkerüljék az utakon szép számmal megtalálható gödröket, kátyúkat. A gyalogosoknak is vigyázniuk kellett, hiszen mióta a város egy nagy építkezési telep nem tudni, hogy mibe lép a gyanútlan járókelő.
Az illetékesek indoklása is hajmeresztő: az egyik váradi alpolgármester szerint a sötétség oka az volt, hogy az Electrica nem hozta összhangba a közvilágítás beindítását, illetve kikapcsolását a téli időszámítás bevezetésével. Szóval magyarán valahogy elfelejtették, hogy minden év októberének utolsó hétvégéjén óraátállítás van. Persze arról nem is álmodhatunk, hogy az illetékesek kipréselnének legalább annyit magukból, hogy bocsánat a kellemetlenségekért, de tévedtünk. Arról nem szól a fáma, hogy ki fogja kifizetni az érintett napokon a reggeli világosságban is működő közvilágítás költségeit, illetve a sötétség okozta esetleges károkat… Az a sanda gyanúm, hogy a felelősök gondatlanságát ismét a lakosság fizeti meg, mint ahogy eddig is.
Csak azt nem tudom, hogy az illetékesek fejében lévő sötétséggel mi lesz…

Rais W. István