A sok munka ölte meg?

A sok munka ölte meg?
Az Ernst & Young multinacionális vállalat romániai fiókjának auditmenedzserét, a mindössze harminckét éves Raluca Stroescut a múlt hét végén találták meg holtan bukaresti otthonában. Kollégái azt állítják, hogy a fiatal nõt a több hetes, pihenés nélkül végzett munka okozta kimerülés ölte meg.

A fiatal hölgy halálának ezen lehetõséget a törvényszéki orvosok sem zárták ki, bár a pontos diagnózis felállításához egy sor analízist el kell még végezni. A nõt utoljára annak a tömbháznak a portása látta, amelyben lakott. A portás elmondta, hogy múlt hét pénteken õ segítette fel a nõt a lépcsõn. „Arra se volt már ereje, hogy két üveg üdítõt felvigyen! Nem hiszem, hogy elérte a 40 kilót” – tette hozzá.

A szemtanúk szerint Ralucát éppen fõnöke, Sebastian Mocanu találta meg holtan, aki a feltételezések szerint azért kereste fel otthonában szombaton reggel beosztottját, mert Raluca nem válaszolt a telefonhívására, és nem jelent meg a munkahelyen. A cégen belüli források szerint Raluca már pénteken panaszkodott arra, hogy nem érzi jól magát, ezért elküldték orvosi vizsgálatra. Az orvosok megállapították, hogy nagyon komplex problémái voltak a nõnek, de az adatok bizalmasak.

A cég szerint spekuláció

Az Ernst & Young cég képviselõi azt mondják, hogy nem ismerik Raluca halálának okát, és azok az információk, melyek szerint a fiatal menedzser kimerülés miatt halt volna meg, egyszerű spekulációk. „Várjuk az erre hivatott intézmények jelentését, hogy mondják meg, melyek voltak a halál okai. (…)

Jelen pillanatban nem tudunk semmilyen magyarázattal szolgálni” – mondta Elena Badea, a vállalat kommunikációs igazgatója. Gyerekkori barátai viszont azt mondják, hogy két és fél éve, mióta az Ernst&Youngnál dolgozik, Ralucának alig volt néhány nap szabadsága. „Azt ígérte, kivesz néhány szabadnapot, ha másért nem, hogy eljusson az orvoshoz. Még enni is elfelejtett a határidõk miatt” – mondják.

Mi az ok?

A pszichiáterek szerint a halál oka lehetett a kimerülés. Az alváshiány, a kávé, cigaretta vagy egyéb agyserkentõ szerek túlzott fogyasztása, a hosszadalmas stressz, a vitamin- és ásványszegény étrend, mindez elvezethet odáig, hogy a szervezet nem bírja tovább a terhelést. Mihai Gheorghe, a bukaresti Carol Davila orvosi egyetem pszichiátriaprofesszora szerint a „munkafüggõkkel” leggyakrabban a harminc év körüli, különösen az IT területen vagy a kutatásban dolgozók körében találkozott.

A kardiológusok azonban azt mondják, hogy a „hirtelen halál” ritkán fordul elõ túlterhelt, de egészséges emberek körében. Szerintük a fiatal nõ halálát a gyógyszerek nem megfelelõ kombinálása okozta.