„A sok kicsi és nagy egymásba fonódó magyar csoportokban hiszek”

„A sok kicsi és nagy egymásba fonódó magyar csoportokban hiszek”
Szabó Ödön parlamenti képviselőt kérdeztük az elmúlt időszak politikai és közérdekű kérdéseiről. Nemrég választották újból meg az RMDSZ Bihar megyei szervezete ügyvezető elnökének. A problémákkal, tervekkel kapcsolatosan kemény nyíltsággal válaszolt.

 

– Hogy érzi magát Bukarestben?

– Úgy, mint az az ember, aki kiküldetésben van. Feladatot kell ellátni. Nyilván mostanság, hogy nincs a kormányban magyar ember, sokkal nehezebb. De dolgozni kell és most ezek a körülmények. Az erős közösség és annak az erős képviselete a viharban is helyt áll. Alkotmányozás van, régiókat akarnak szervezni, munka bőven akad. Az összes román kolléga is azt mondja, hogy szakmailag az RMDSZ áll a legkomolyabban ezekhez a kérdésekhez. Más eszközünk most nincs is. Nyilván ha ez nem lesz elég, akkor ki kell majd menni az utcára.

– Ennyire komoly az ügy?

– Miért ön nem látja? Ha például minden szakmai érv ellenére Bihart Kolozsvárhoz csatolják, akkor mit kell majd tenni? Beletörődünk? Voltunk már nehéz helyzetben, amikor például a magyar főtanfelügyelőt, amihez még Ceauşescu sem nyúlt, leváltották, erőt mutattunk és rövid időn belül orvosolódott a probléma.

– De ez most azért más?

– Igen, de azért más szerintem, mert itt a románokra is lehet számítani. Szerintem nincs egy épeszű nagyváradi sem – nemzetiségtől függetlenül – aki Kolozsvárhoz akarna tartozni, ez Várad fejlődési halála lenne. Kell harcolni, aláírást gyűjteni, tüntetni, de a legfontosabb végig szakmailag jól érvelni.

Alkotmányozás

– Az alkotmányozás is ilyen veszélyes?

– Ha nem tudunk, komoly a magyarság jogait bővítő keretet kiharcolni és ma erre én kevés esélyt látok, de a régiókat alkotmányba javasolják, akkor nekünk nem kell majd az új alkotmány. A jelenleginél rosszabbat mi nem fogadhatunk el.

– Milyen alkotmány lenne jó nekünk?

– Nekünk, magyaroknak, egy olyan alkotmány lenne jó, melyben a kisebbségeket államalkotó résznek ismerik el, ahol az önkormányzatok erősebbek és nem közigazgatás folyik, hanem önkormányzás, ahol a parlament erősebb.

– De a parlament bizalmi indexe alacsony.

– Így van, de nekünk azokat a szinteket kell erősíteni, ahol a magyarság, jelen tud lenni, ahol szavunk lehet. Miért, azt gondolja, lesz rövidesen magyar államelnöke Romániának? Az elmúlt években olyan elnök sem volt, aki ha alkalma adódott rá ne rúgjon belénk. Băsescu például Budapesten mondta, hogy soha nem lesz autonómia, Iliescu a tulajdon visszaszolgáltatások ádáz ellensége volt, Constantinescu meg egyszerűen gyenge volt.

– Ez tény, de sikerült ezeket az elképzeléseket javaslatként benyújtani?

– Igen, a mi állammodellünk a legvilágosabb. Mi a döntéseket lefelé az emberekhez közel akarjuk vinni, egyszerű közösségi érdekből, mert mi magyarok ott vagyunk erősen jelen a községekben, megyékben. Az államelnöki székről nem álmodozhatunk sokat, arról álmodozik Antonescu. A kormányzásban vagy ott vagyunk vagy nem. Mi magyarok a parlamentet és az önkormányzatokat kell erősítsük, védjük mert ha ügyelünk, ott mindig lesz magyar.

– Lesz az európai parlamentben is?

– Igen, ott is lesz, ha a magyarok úgy akarják. Az RMDSZ egy nagyon komoly kisebbségjogi keretszabályt szeretne elfogadtatni, ehhez ott kell lenni. Jó volt látni nemrég azt, hogy milyen komoly szavunk és elismerésünk van az európai kisebbségek és azok szervezetei között.

Aláírásgyűjtés

– Most volt Brüsszelben, ott szó volt erről a kezdeményezésről?

– Igen. Európai Uniós országok miniszterei, tartományi vezetői támogatnak minket. Nagyon jól dolgozott ezen a téren Winkler Gyula és Sógor Csaba kollégánk és csapataik. El fog indulni az EU polgári kezdeményezéshez szükséges RMDSZ-es aláírásgyűjtés is, akkor majd bővebben tájékoztatunk erről.

– Tőkés Lászlóval esetleg találkozott Brüsszelben, ott volt a megbeszélésen?

– Ő sajnos mindig különutas. Ő nem tud beszélgetni, ő levelezik. Több hónapja szervezik ezt az utat, neki is szóltak, hogy az a szervezet melynek listáján oda került, az RMDSZ teljes parlamenti képviselettel ott lesz, no erre mit csinál Tőkés? Richtig hazajött és itthon közleményben, meg tájékoztatón mindenkit összevissza mocskolt. Ez ő.

– De azt is mondta, hogy az is egy lehetőség, hogy akár újból indulna RMDSZ listán jövőre…

– Persze. Tudja sajnos én láttam már olyan embert, aki jól megveri az asszonyt és utána, semmi lelkiismeret furdalás nélkül, bocsánatkérés nélkül este simogatná a hitvesi ágyban. Ha meg nem megy, akkor meg még ő van megsértődve. Tőkés úr velünk szemben ilyen, nem ismeri sem a hűség, sem a hála fogalmakat.

– Nem magyarázná ezt el kicsit bővebben, hogy érti az előbbieket?

– 1990-ben ez egy szép szerelemnek indult. Lassan aztán Tőkés úr csak kritizált, neki semmi nem volt jó. Az RMDSZ tűrt. Aztán folyton keresztbe tett, mert a RMDSZ, a társ sikeres lett. Az RMDSZ tűrt. Később igaztalanul, még törvényszéken is meghurcolt minket.

– Ez a szatmári kongresszus előtt volt, ugye?

– Igen, no itt úgy döntöttünk, hogy nem válunk ugyan, de nem osztozunk a hálószobán. Ahelyett, hogy önvizsgálatot tartott volna, tovább mocskolt, szidott, vert minket ahol tudott. Később összeköltözött Szász Jenővel, ott is kiviselte magát. Kiss idő multán visszakönyörögte magát az RMDSZ-be. Mi megbocsátottunk, első helyre került 2009-ben az RMDSZ listán.

Megegyezés

– Ez miért történt így akkor?

– Igen akkor megegyeztünk és elhittük, hogy más lesz, hogy ennyi félrelépés után megbecsüli, ha a régi új társ, az RMDSZ mégis megbocsát. No, mi lett a hála? Ahogy lehetet új szeretőt kereset a Néppártot, közben tovább mocskol, rúg, ahol csak tud és még ezek után azt kéri, hogy századjára újból tűrjünk, bocsássunk, felejtsünk. Szerintem ez ma már nem megy.

– Akkor ön szerint hogyan tovább ez ügyben?

–Nem hiszem, hogy gondjai lesznek, a több tíz ezer eurós jövedelemből, amit európai uniós képviselőként neki havonta elszámoltak, biztos tett félre.

– Ön nem hisz az összefogásban?

– De, igen az összefogásban hiszek teljes szívemből, sajnos Tőkés Lászlóban nem tudok már hinni. Az MPP-ben, EMNP-ben is vannak szerintem becsületes emberek, akik ők maguk sem értik miért kell ilyen uszító, gyűlölködő módon politizálni. Ők is jól tudják, az RMDSZ-el együtt kell most lépni a régiósítás ellen, a rossz alkotmány ellen és még így is nagyon nehéz lesz.

– Az előbb azt mondta sajnos, nem tud hinni Tőkés Lászlóban. Miért?

– Igen, mert véleményem szerint magyar ember Romániában soha olyan elismerésnek nem örvendett az elmúlt száz évben a románok előtt, mint Tőkés László 1989-ben. Ő lehetett volna az erdélyi magyar Ghandi, de ehhez mezítláb és egyszerű fehér ruhába kellett volna járni. Ritkán, halkan, de akkor olyan súlyosan beszélni, hogy a süket is meghallja. Ezzel szemben sajnos ő mindenkivel veszekedett, mindenkit kioktatott, elrontotta a magyarságnak ezt a történelmi esélyt, ezt sajnálom, ezért nem tudok már hinni neki.

– Miben tud ön hinni akkor?

– Nyilván a Jóistenben, azon túl pedig magunkba. Hiszem, hogy van belső erőnk, vannak tartalékaink. Nézze ilyen nehéz időben is mennyi Kalákát szervezünk. A múlt héten közel ötven ember dolgozott Félegyházán a közösségért. Ebben a közösségben hiszek. Abban, hogy emberek összefogtak és elmentek árvízveszélyt hárítani. A sok kicsi és nagy egymásba fonódó magyar csoportokban hiszek.

– De az emberek egyre önzőbbek, mondják sokan.

– Ha önző példát látnak, olyanokká válhatnak. Nézze, amióta eszemet tudom és az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke vagyok, azóta mindig elmondom, közösséget kell szervezni. Ha egy valaki elkezd jót csinálni, a példa átragad másra is. Most egy sor új alelnököm van és ezekkel az emberekkel ilyen irányba haladunk tovább.

– Most nemrég választották újra, mondjon egy két tervet.

– A Szacsvay Akadémiánkat tovább visszük ősztől, a Tulipán Kaláka mozgalmat megerősítjük. Még mindig fontos odafigyelni a magyar gyerekek beiskolázására, önkormányzati koordinációval is kell törődni. Kell lépni valamit a munkaügyi és szociális kérdésekben. A Tulipán Szív mozgalom, el kell induljon, és még sorolhatnám. Váradra külön figyelmet kell fordítani, látjuk a polgármester magyar értékeket romboló szándékait. Sok a terv, nagy a lelkesedés.

Ciucur Losonczi Antonius