A sofőrök elismerik, hogy szabálytalankodnak

A sofőrök elismerik, hogy szabálytalankodnak
A romániai sofőrök 96,3% vallotta azt, hogy a volán mögött annak ellenére óvatosak, hogy időnként átlépik a közlekedési szabályokat, és úgy is vezetnek, hogy előtte alkoholt fogyasztottak – derül ki a Bűnmegelőzési Intézet felméréséből.

A felmérésben résztvevő sofőrök szerint az utak állapota (87,8%) az egyik olyan tényező, amely balesetekhez vezet, a második helyen a közlekedési szabályok be nem tartása (80,2%) szerepel, míg harmadik az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett forgalom (78,8%).  Annak ellenére, hogy a sofőrök a balesetek okaként a közlekedési szabályok áthágását nevezték meg, bevallották, hogy maguk is gyakran vétenek vezetés közben.

A válaszadók egyötöde vallotta be, hogy legalább 10-20 km/órával átlépik a megengedett sebességhatárt az országutakon, és autópályákon; egyharmaduk a városon belül érvényes 50 km/órás sebességhatárt is rendszeresen átlépi. A magyarázatukban az szerepel hogy sietnek valahová, vagy egyszerűen csak azért teszik ezt, mert a többi autós sem tartja be a sebességkorlátozást. Ugyanakkor egy másik fontos tényező az alkoholfogyasztás. Nagyon sok autós válaszolta azt a felmérés alatt, hogy egy bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása még nem befolyásolja a döntéskészséget.

A 25 év alatti fiatalok 40% mondta azt, hogy a megnövekedett forgalom kényszeríti őket arra, hogy az előrejutás érdekében akár veszélyes manővereket is bevállaljanak. Ugyanezen fiatalok egyharmada állítja, hogy annak érdekében hogy időben odaérjenek a megbeszélt találkozóra, átléphetik az adott útszakaszon érvényes sebességhatárokat.