A sikeres vállalkozó világa

Fotó: Chris Nemes
Fotó: Chris Nemes
Gündisch Zoltánnal, a Deco Center ügyvezető igazgatójával, részvényesével a családi vállalkozás sikerének titkairól, a humán erőforrás fejlesztéséről beszélgettem.

Ezelőtt 25 évvel Székely Tibor és Székely Zsuzsa indította el a vállalkozást, amely idővel cégcsoporttá vált. Tagjai a Nobila Casa, a Deco Center, a Roseco. Családi vállalkozás esetében a családtagok vesznek részt a vezetésben, munkavállalóként is tevékenykednek. Gündisch Zoltán 1999-2000-ben kapcsolódott be a cég tevékenységébe. A családi vállalkozásban Ágnessel, a feleségével együtt dolgoznak. Mondhatjuk, hogy a második generációs nemzedék képviselői. A szakmai létrán különböző munkakörökben szerepeltek. Ezt hasznosnak tartja, mert jelentős pénzügyi, kereskedelmi, logisztikai tapasztalatot szereztek. A Mendola Group néven ismert családi vállalkozásnak 300 alkalmazottja van.

2015-ben, a Deco Center 4 millió eurós értékű üzleti forgalmat bonyolított le.
2007 óta Gündisch Zoltán a Deco Centert vezeti, a csoportnak az aligazgatója. A Deco Center forgalmazó vállalat, amely 23 ország szaküzleteivel működik együtt. Vezető szerepet tölt be a textil termékek, függöny, sötétítő anyagok forgalmazási piacán. 2015-ben 4 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított le, ami az előző évhez képest 25%-os növekedést jelentett. Termékpalettája: függönyök, sötétítők, karnisok, összehúzó szalag, lakás textília (ágynemű, törülköző, minden, ami a lakásba kell), hozzávalók.

Vállalkozónak, erdélyi magyar vállalkozónak lenni nem könnyű. Hogyan élik meg a kihívásokat? Hogyan tudják kezelni?
A generációk különbözőképpen élik meg. „Magamat még az utolsó generációhoz tartozónak tekintem, amely ízelítőt kapott arról, hogy ahogy volt, ahogy most van, mivé lett a vállalkozás. Láttuk, hogy mi változott. Pozitíven látom a dolgokat”. Optimistának tartja magát, azt látja, miként alakult, változott jó irányba a vállalkozás. „Úgy érzem, hogy magyar vállalkozóként elsősorban a teljesítményre, minőségre kell összpontosítani.” Erdélyi magyar vállalkozóként hazai cégekkel zökkenőmentesen együttműködnek, sok partnerük van. Előtérbe kerül a termék, a szolgáltatás minősége. A minőség, a hozzáadott érték fontos a szolgáltatás területén. Más országok cégei felé is nyitnak. A csapatban különböző nyelvtudással rendelkező munkatárs dolgozik, ennek következtében könnyebben alakíthat ki üzleti kapcsolatokat. 2015-ben Frankfurti kiállításon vettek részt. Úgy érezte, hogy a lettországi, a spanyol, vagy a görög cégnek semmilyen problémája nincs, hogy most Romániából forgalmazza a terméket, vagy Magyarországról, vagy Németországból. Hihetetlen, de fontos a termék vagy szolgáltatás minősége.

Mit jelent a cég számára, hogy Kolozsváron rendkívül felkészült designerek vannak?
Kolozsvár ebből a szempontból erős, különösen az utóbbi 2-3 évben kezdték érezni. Például a 2016. szeptember végén szervezett Deco Days nevű nemzetközi szakmai tanácskozáson érződött, amelyen több mint 120 meghívott vett részt. A Deco Days nap keretében előadásokra, workshopra és Visual Delight Fashion Showra került sor. A design szakemberek hozzájárultak a kollekció bemutatásának, a divatbemutató sikeréhez, ami hozzáadott értéket hozott. A divatbemutató érdekessége, hogy rendkívül divatos, szép, értékes ruhakollekciót mutattak be, amely függönyből, sötétítőből készült. A Mendola Fabrics névjeggyel készült ruhaköltemények Pop Zita designer alkotásai. A cég szempontjából költséges a designerek munkájának igénybevétele, mert a „drága szakemberek”. Előnye, hogy jó képességű embereket képes vonzani a cég, akik a hozzáadott értéket növelik. Kérdés, hogy a cégek meg tudják-e fizetni ezeket a szakembereket?

Milyen a szakmai tudása, milyen a tárgyalási képessége kell, legyen az eladással foglalkozó munkatársaknak?
A mi területükön nem tudunk szólni csak online szinten, bemutatni a szolgáltatásokat. Anyagokkal dolgozunk, személyesen kell, ismerje, meg kell, fogja az anyagot ahhoz, hogy véleményezze. Személyesen kell ott lenni- mondta Gündisch Zoltán. Ezt a fajta tevékenységet az eladási osztály munkatársai végzik, akik megfelelő szakmai tudással és kommunikációs képességgel rendelkeznek. Fontosnak tartja, hogy az előadási osztályon képzőművészeti hajlammal, képességgel rendelkező alkalmazottak is legyenek, akik tudják, milyen az idei modell, milyen a divatszín. Teljesen más a munkavállaló affinitása ilyen irányban, mintha csak mérnöki szempontból értékelné. A Deco Centernek 100 alkalmazottja van, 30%-a felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. Az alkalmazottak nagy többsége varrónő. A többiek varrási szolgáltatást biztosítanak.

A divat változását miként képesek követni? Az állandó megújulás követelményéhez hogyan tudnak igazodni?
A cég életében a legfontosabb a döntéskör. A családon belül hozzuk meg a döntéseket. Ágnes és Zsuzsa rálátó szemmel, szakértelemmel szemléli, követi a divat világát. Minden évben több kiállításon vesznek részt, ahol látják a legújabb design irányt, trendeket. Ha az ember 15 éve csinálja, kialakul az ízlése. Oda jutunk, ha hárman elmegyünk valahova, és 500 anyagból 50-et kell kiválogatni, akkor maximum 10%-os eltérés van közöttünk az anyagok jellegének, minőségének megítélése során. Ha külön válogatunk, akkor is ez az eredmény. Megértjük egymást, az irányt, ahova szeretnénk eljutni – mondta Gündisch Zoltán. Ugyanakkor szükség van a kísérletezésre, azonban az eredményben nem lehet biztos az ember. A kockázatot vállalni kell! Külső munkatársakkal e témában nem igen dolgozunk. Tehát a saját tapasztalat, valamint a hazai és nemzetközi kiállításokon szerzett információk alapján a piaci kihívásokra képesek vagyunk reagálni.

A mesterségesen megteremtett feszült hangulatot a vállalkozók, hogy próbálják kezelni, a holnapi nap biztonságát megalapozni?
Azok a vállalkozók, akik meg tudják engedni maguknak, hogy jogi és gazdasági szakemberekhez, szakosított cégekhez forduljanak, amelyek a megfelelő okmányokat átolvassák, biztonságban vannak. A vállalkozónak esélye sincs, hogy ismerje a maga teljességében az adózási vagy a különböző jogi szabályokat, törvénycikkelyeket. A politikumtól azt várja, hogy segítse a vállalkozói réteget, egyszerű, átlátható gazdaság legyen.

Létezik vállalkozó-barát légkör?
A vállalkozók között nem csak verseny létezik, hanem egymást is segítik. A 35-45 éves nemzedék közti kapcsolat talán más, mint az idősebbeké. Megbeszélik a dolgokat, sok esetben közös probléma is felvetődik.

A cégre jellemző, hogy évtizedek során különböző kulturális, szakmai megnyilvánulásokat, versenyeket támogatott. Hogyan látja a cég szponzori szerepét?
A cégnek szerepe van abban, hogy segítse a vállalkozó, a magyar vállalkozó réteget a szakmai tapasztalat áramoltatásában, megfelelő lehetőségeket kapjanak. Segítsék a fiatalokat, hogy rálátásuk legyen a vállalkozók világára, érzékeljék, mi vár rájuk abban a világban. Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy a vállalkozók, a társadalom megérti a támogatás szükségességét. Több figyelem irányul a fiatalok felé. Ő a másik generációhoz tartozik. A fiataloknak kell eldönteniük, hogy akarnak, vagy nem akarnak bekapcsolódni a munkába. Ő maga az egyetemi évek alatt dolgozott, majdnem teljes „erőbedobással”. Ez által szakmai tapasztalatra tett szert. Ha a fiatal nem dolgozik, akkor a tanulmányai befejezése után érzi azt a hátrányt, hogy csupán elméleti tudással rendelkezik, nincs megfelelő szakmai ismerete. Ha nem látja a hasznát annak az információhalmaznak, amit tanult , gyakorlatilag olyan, mintha nulláról kezdené, mert tudása nem kapcsolódik a realitáshoz. „Igazából ezért örülök a versenyeknek is, ahol kell kreálni, hozzáadott értéket hozni”. Sok esetben, ott ráébreszthető a gyermek, a fiatal, milyen a „valós élet”. Gündisch Zoltán a Kolozs megyei középiskolások számára rendezett Gazdasági esettanulmány nevű versenyének zsűri tagja volt. Megállapította, hogy a versenyzők projektjei kapcsolódtak a helyi gazdasági realitáshoz. Azt szeretné, ha olyan egyetemistákat támogatnának, akik tanulmányi éveik során a cégnél dolgoznának, s azután 2-3 évig még a cég keretében fejtenék ki tevékenységüket. Tehát a támogatás kölcsönös legyen.

Ha egy nagyon jó barátja megkéri, hogy haszontalan unokaöccsét helyezze el a vállalatánál, mit tenne?
Az életben mindig adódhatnak kényes helyzetek, ezeknek a megoldása árnyalt gondolkodást igényel. Gondolkodási időt kérnék, majd rendkívül udvarias formában elmagyaráznám neki, mennyire sajnálom, hogy nemleges a válaszom.

Brick in Kenya
Nemcsak a hazai szakmai képzéseket, különböző rendezvényeket támogatja, hanem a Brick in Kenya (Van egy téglám Kenyában) nevű projektet is. Kenyában, a Viktória tó keleti részén fekvő Rusinga- szigetén nagyszámú gyerek él, rendkívül szegények. Soknak a szülei meghaltak, a gyermekek a nagyszülők gondozásába kerültek. Az idős nagyszülők nem tudnak a gyermekek számára megélhetési és oktatási feltételeket biztosítani. Emiatt abbahagyják az iskolai tanulmányukat. Rusinga -szigete az ország legszegényebb része, lakói mezőgazdasággal és halászattal foglalkoznak. Halmen Balázs által kezdeményezett Brick in Kenya nevű projektnek sok támogatója van. Rusinga- szigetén Sargy nevű magániskolát hoztak létre, amely a gyermekek számára minőségi oktatást biztosít. 12 tanár hangsúlyt fektet a gyermekek kreativitására, egyéni készségek fejlesztésére, a sportolásra. A szegénységből való kitörés, a túlélés kulcsa a tanulás. A támogatásnak- mondta Gündisch Zoltán- kettős szerepe van, egyrészt az oktatási költségeket fedezését, másrészt a megélhetéshez szükséges anyagi feltételeket biztosítsa. Az iskolában tanuló gyermekek gyöngybetűkkel írnak, jó eredményeket érnek el a nemzeti színtű felméréseken. Azonban úgy véli, hogy a helyi közösség többet is tehetne. Számukra elégséges a külső támogatás. Gündisch Zoltán tudatában van annak, hogy hazai szinten is sok mindent lehet és kell támogatni. De jó, ha az ember megosztja a támogatást.

Csomafáy Ferenc