A siker kulcsa: versenyképes vállalkozók és versenyképes önkormányzatok

A siker kulcsa: versenyképes vállalkozók és versenyképes önkormányzatok
Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter szeptember 28-án, pénteken, Sepsiszentgyörgyön részt vett a IX. Kovászna Megyei Vállalkozói Napok alkalmával rendezett gazdasági fórumon.

A miniszter a jelenlegi gazdasági adatok tükrében beszélt arról, hogyan lehet a Székelyföld versenyképességét növelni. Az uniós alapok lehívásának sikere versenyképes önkormányzaton és versenyképes vállalkozókon múlik. Éppen ezért közös regionális, település-fejlesztési terveket kell kidolgozni, ne legyenek párhuzamos elképzelések, mert az csak akadályozza a sikeres pályázást – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

„Székelyföldön nagyon fontos megerősíteni az informatikai és kommunikációs infrastruktúrát, erre a strukturális alapokból lehet is pályázni, 380 millió euró célirányosan IT fejlesztésekre fordítható. Meg kell teremteni az e-kormányzati és az e-közigazgatási rendszerek kialakításához szükséges hátteret, gondolok itt műszaki háttérre és emberi erőforrásra is” – mondta Winkler Gyula az ASIMCOV rendezvényén.

A Gazdasági Fórumot követő sajtótájékoztatón a távközlési és informatikai miniszter elmondta, nagyon fontos, hogy az erdélyi magyarság képviselői jelen legyenek az uniós törvényhozásban. „2007 januárjától a helyi és országos érdekeltségű képviseletünket uniós szintre is ki kell terjeszteni, csak így érhetjük el, hogy a romániai magyarság a csatlakozás nyertese legyen” – jelentette ki Winkler Gyula Sepsiszentgyörgyön.

Winkler Gyula az ASIMCOV rendezvényét úgy értékelte, hogy az elmúlt évekhez képest sokat fejlődött, tartalmasabb, nagyobb súlyú esemény és ez az autonómia gazdasági alapjainak megteremtésére irányulő törekvésnek tekinthető. Az RMDSZ európarlamenti képviselőjelöltje, Kelemen Hunor ügyvezető elnök megbízottjaként, péntek délután részt vett az Alsóháromszéki Küldöttgyűlésen, ahol napirenden az SZKT és KAT tagok megválasztása szerepelt, valamint megvitatták a területi szervezetek alapszabályzatának módosítását.