A segítőszándék vezeti őket

A segítőszándék vezeti őket
Szatmár megye – Szerda délután az egyik nagykárolyi étteremben ünnepelték a Kinderland szervezet megalakulásának ötödik évfordulóját. A szervezet vezetőjével beszélgettünk.

A Kinderland szervezete Németországi székhellyel és nagykárolyi kirendeltséggel is működik. Romániában ez az egyetlen város, ahol működnek, mondta el lapunk kérdéseire válaszolva Anton Welser, a szervezet vezetője.

A szervezet fő céja a nehéz helyzetben élők megsegítése. Ez úgy működik, hogy németországi adakozóktól holmikat gyűjtenek be, amit Romániában értékesítenek. Az így befolyó pénzből semmi nem kerül vissza Németországba. Az összegből a nagykárolyi szervezezt működési költségeit fedezik, valamint élelmet, ruhaneműt, bútorokat, építkezési anyagokat vásárolnak a rászorulók számára. A segítséghez vezető első lépés, hogy az őket megkeresőkhöz ellátogat egy szociális munkás, aki felméri a körülményeket. Ha a kérés indokolt, segítenek. Pénzbeli segítséget nem nyújtanak, mondta Welser. Együttműködnek a Polgármesteri Hivatal szociális osztályával, az árvaházzal, a megyei gyermekvédelmisekkel, de az emberek maguktól is kérik a segítséget.

Támogatás

Több diák és egyetemista tanulmányát támogatják anyagilag, betegek számára gyógyszert biztosítanak, de azt senki ne várja, hogy tőlük pénzt kapjon, mondta a szervezet vezetője.

Iskolákat támogattak Nagykárolyban és Börvelyben. Mellékhelyiségeket alakítottak ki és főleg a higiéniás körülményeken javítanak. Nagykárolyban összesen 13 személy dolgozik a Kinderland szervezetén belül. Ennek oka, hogy így áttekinthető a munka menete, nincsenek rések, amelyeket ne lehetne ellenőrizni, mondta Anton Welser. Terjeszkedni nem áll szándékukban, ezért csak Nagykárolyra fókuszálnak.

Tőtős Tímea