A román igazságügy-miniszter szerint a romániai igazságszolgáltatás rákfenéje a bírák "általános büntetlensége"

“A bírák túl gyakran tévesztik össze függetlenségüket a felelősség hiányával” – mondta Chiuariu külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján.
“Korábban túl kevés garancia volt az igazságszolgáltatás függetlenségére, most viszont a bírák általános büntetlenségének vagyunk tanúi; bármit tesznek, nem zárják ki őket a bírói karból” – tette hozzá a miniszter.

Szavai szerint részben emiatt “hiteltelen az igazságszolgáltatás” a közvélemény szemében, részben pedig azért, mert nem ért el konkrét eredményeket a korrupció elleni harcban, amiért az Európai Bizottság is több ízben ostorozta. A miniszter sajnálkozását fejezte ki, hogy egyetlen magas szintű tisztségviselő korrupciós ügye sem vezetett eredményre. Úgy ítélte meg, hogy Bukarest rossz jelzést ad ezzel Brüsszelnek a korrupció felszámolása iránti elkötelezettségét illetően.

Chiuariu ugyanakkor védelmébe vette kormányának azt a döntését, amellyel elrendelte október elején az elnöki hivatal mellett működő korrupcióellenes bizottság feloszlatását. (Az volt e bizottság feladata, hogy véleményt mondjon a büntetőeljárás megindításának szükségességéről vagy szükségtelenségéről, amikor korrupció gyanúja merült fel valamelyik hivatalban lévő vagy volt miniszter ellen.) A kormánynak ez a döntése megakadályozta az eljárás megindítását több kormánytag, köztük Chiuariu ellen. A miniszter szerint azért volt indokolt a bizottság feloszlatása, mert Traian Basescu államfő “politikai eszközként használta” e testületet a Calin Popescu Tariceanu liberális miniszterelnök kormányával vívott politikai harcában.