A románok vezetik a bűnözői statisztikákat Olaszországban

A románok vezetik a bűnözői statisztikákat Olaszországban
Olaszországban a románok követik el a legtöbb súlyos bűncselekményt a bevándorlók közül – adta hírül a Gandul című bukaresti napilap.

Az újság pénteki számában ismerteti azt a statisztikát, amely az olasz rendőrségtől származik, s azt vizsgálja, hogy 2006. január 1. és 2007. június 30. között a bevándorlók közül mely állampolgárok követték el a legtöbb súlyos bűncselekményt.
A lap megállapítja: nem állja meg a helyét az a feltételezés, miszerint csak a roma nemzetiségűek apró lopásainak és kéregetésének tulajdonítható az olaszok ellenszenve a román bevándorlókkal szemben. Az adatokból kiderül ugyanis, hogy a románok vezetik a bűnözői statisztikákat majdnem az összes kategóriában.
Az előre megfontolt gyilkosságok esetében a románok megelőzik a marokkóiakat és az albánokat, akárcsak a rablásokban. A románokkal gyűlik meg leginkább az olasz hatóságok baja akkor is, ha gyújtogatásról vagy fiatal lányok prostitúcióra való kényszerítéséről van szó. Kivételt képez a drogkereskedelem, amelyben nem a románok vezetik a listát.
Az apróbb bűncselekmények esetében is kedvezőtlenül alakul a statisztika a románok számára, ugyanis a Gandul szerint az Olaszországban elkövetett lopások közül 20 ezret a románok követtek el, míg a mediterrán országban élő többi kisebbség együttvéve 30 ezer ilyen kihágást követett el – olvasható a Gandulban.
Tavaly ősszel kisebb diplomáciai válság alakult ki Bukarest és Róma között az Olaszországban román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt. A két ország hatóságai megállapodtak abban, hogy megpróbálnak közösen fellépni a jelenség visszaszorítása érdekében.