A románok szerint a magyarok későn avatkoztak be a konfliktusba

A románok szerint a magyarok későn avatkoztak be a konfliktusba
A román csendőrök szerint a magyar rendfenntartó erők csütörtökön későn avatkoztak be az Újpest-Steaua Bucuresti Európa Liga labdarúgó-mérkőzésen a szurkolók között kirobbant konfliktusba.

Gheorghe Stan, a román csendőrség ezredese a Realitatea hírtelevíziónak elmondta, hogy a félidőben a magyar szurkolók előre megfontolt szándékkal dobták a petárdát a román szimpatizánsok szektorába. Hozzátette: meglepte a stadionban jelen lévő rendvédelmi erők lassú reakciója, hiszen a román csendőrök már korábban kérték a beavatkozást.
A hírtelevízió beszámolója szerint a Steaua-játékosok ugyan “épségben megúszták a budapesti kiszállást”, de hat román szurkoló megsérült, amikor az újpestiek petárdát dobtak közéjük. A hírforrás csak annyit tett hozzá: a sérültek közül hárman kórházba kerültek.   
A román lapok internetes honlapjain és a sporttal foglalkozó hírportálokon a mérkőzés másnapján nem voltak jellemzőek a kommentárok, azok inkább csak a tényszerű tudósítások címeiben voltak olvashatók. “A huligánok huszonöt percre megállították a mérkőzést” – állapítja meg internetes honlapján az Adevarul című napilap. “A románok továbbjutottak, a magyarok fenyegetőztek” – írta beszámolójának címében az Evenimentul Zilei. A Romania libera viszont tárgyszerűen ad hírt magáról a játékról, egy mondatban jegyzi meg: a szünetben a “galerik” kölcsönösen fáklyákat és petárdákat dobtak egymásra, ez késztette a játékvezetőt, hogy visszaküldje egy időre a játékosokat az öltözőbe.
A Cotidianul című napilap azt emelte ki címében, hogy a Steaua nem ijedt meg “a budapesti bombáktól”. A Gazeta Sporturilor vezető román sportújság internetes kiadása megállapítja, hogy a Steaua “gond nélkül” kerekedett felül ellenfelén, amely a második félidőben fizikailag nem bírta a csatát.
A Gandul szerint a mérkőzésen egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy melyik csapat jut tovább. Ugyanez a lap internetes kiadásában a bukaresti törvényszék mellett működő ügyészség szóvivőjét idézi, aki közölte: vizsgálatot indítottak ismeretlen tettesek ellen a múlt csütörtöki bukaresti meccsen történtek, így a román szurkolók által kifeszített transzparens ügyében, amely magyarokat gyalázó feliratot tartalmazott. Az ügyészség a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) feljelentése nyomán indított eljárást.
A Hotnews című portál szerint az újpestiek próbálkoztak, agresszíven játszottak, de végül a jobb és a tapasztaltabb csapat jutott tovább.