A románok Európa-képe

A romániai lakosság jó része nem érzi magát európai uniós polgárnak – derül ki egy EU-s szintű felmérésből
A romániai lakosság jó része nem érzi magát európai uniós polgárnak – derül ki egy EU-s szintű felmérésből
Csak Románia lakosságának alig több mint fele gondolja magát európai polgárnak – derül ki az Eurobarométer című felmérésből. Ez uniós szinten majdnem a legalacsonyabb érték.

 

Nem igazán gondolják magukat európainak a romániaiak. Ez az egyik következtetése az időről időre kiadott Eurobarométer felmérésnek. Ez a közvélemény-kutatás reprezentatív, az Európai Bizottság megrendelésére szokta elvégezni a TNS Opinion&Social Intézet. 27 államban kérdeznek meg lakosokat, továbbá bevonják a tagjelölt Horvátországot, Macedóniát, valamint Törökországot és Ciprust.

A Romániára vonatkozó adat szerint csak a lakosok 51 százaléka tartja önmagát európai polgárnak, ezzel az ország sereghajtó, akárcsak Nagy-Britannia (48 százalékos adattal), Bulgária (47 százalék) és Görögország (46 százalék). A lista élén Finnország (78 százalék) és Luxemburg (87 százalék) áll. Ami a román polgárok EU-ba vetett bizalmát illeti, 46 százalék viszonyul pozitívan az államszövetség által követett úthoz.

Következtetések

Az Eurobarométer adatsorait elemezték is szakértők. Többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a válságkezelő programok nem hoztak semmiféle változást a romániai életszínvonalban, s ez oda is vezetett, hogy a lakosság egy része szkeptikus immár az uniós értékekkel kapcsolatban. Ami az EU-s ügyek iránti érdeklődést illeti, az itteni polgárok leginkább arról szeretnének minél többet megtudni, miként vállalhatnak munkát más tagállamokban. Ezt követően a második legfontosabb téma, ami a romániaiakat érdekli az, hogy miként telepedhetnének le egy másik tagállamban.

Ami a román lakosság tájékozottságát illeti, az Eurobarométerből az derül ki, hogy a legfőbb úgymond információforrás a televízió. A polgárok 97 százaléka legalább hetente egyszer onnan próbál tájékozódni. Emellett 51 százalékuk újságokból, 64 százalékuk rádióból, 43 százalékuk internetről. Külön kérdés vizsgálta, hogy a közösségi internetes oldalakról hányan tájékozódnak: romániai viszonylatban a lakosság 28 százaléka szerez onnan információkat.

Az Eurobarométer romániai kutatását 1014 személy bevonásával végezték, a hibahatár 3,08 százalék.

Szeghalmi Örs