A románok a magyar kórházakat részesítik előnyben

Évente többezer román állampolgár megy külföldre kórházi kezelésekre, adja hírül a Realitatea tv. Sokan azt mondják, hogy a hazai kórházakban uralkodó állapotok és egyes orvosok inkompetenciája űzi őket külföldre.

Az ország nyugati részén élők Magyarországra mennek, ahol hotelszobára emlékeztető kórtermekben hálnak, az orvosok figyelmesek velük és az ételek is ízletesek. A kórtermek kétágyasak, és mindegyikben hűtőszekrény és külön mosdó van. Így néz ki egy szegedi kórház, ahol naponta legalább tizenöt román állampolgár fordul meg. Egyetlen példa: Leontina Peca azt állítja, hogy a román orvosok semmi esélyt sem adtak gyermekének, akinek egy daganat volt az agyában.

Magyarországon azonnal megoperálták és most a gyermek jól érzi magát. „Egyetlen osztályra évente 700 román jön, akik közül száz esetben sebészi beavatkozásra van szükség”, mondja ennek kapcsán dr. Barzó Pál, a szegedi kórház igazgatója. Egy bonyolult és többnapos kórházi kezeléssel járó operáció a szegedi kórhzázban körülbelül 1000 euroba kerül.