A romániai magyar politika Robin Hoodja

A romániai magyar politika Robin Hoodja
Szombaton délután a nagyváradi Állami Filharmóniában tartotta kampányindító rendezvényét az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete.

A rendezvényen megjelenteket elsőként Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnöke köszöntötte. Majd Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke szólat fel. Mint fogalmazott: „Erdély lehet a hazánk akkor is, ha Bukarest el akarja hitetni velünk, hogy csak ők dönthetnek az életünkről”, majd kifejtette, hogy nem csak az RMDSZ, hanem az Magyar Polgári Párt (MPP) is korrupt módon gondolkodik a közpénzekről. „Mi azonban a közpénzre nem zsákmányként, hanem eszközként tekintünk, egy olyan eszközre, amit a közösség javára kell fordítani hatékonyan, tisztességesen.” Aláhúzta továbbá, hogy míg régen a magyarok a kommunista államhatalomtól féltek, addig mára eljutottunk odáig, hogy saját magyar választott vezetőiktől félnek, mert a vezetők megfélemlítik őket. Szilágyi Zsolt megemlítette, hogy az EMNP-nek közel kétezer jelöltje van tizenkét megyében, hét megyei listát és közel nyolcvan polgármesterjelöltet állított a június 5-i önkormányzati választásokra, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a párt jobb eredményt fog elérni, mint négy évvel ezelőtt.

Ideális városkép

Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, a párt nagyváradi polgármesterjelöltje többek között hangsúlyozta: „arra törekszünk, hogy a város (Nagyvárad – szerk. megj.) nyújtsa a magyar lakosságnak azt, amire vágyik: a közös otthont, hogy ne csak múltunk, hanem jövőnk is legyen ebben a városban. Mindennel, ami ehhez szükségeltetik: biztos megélhetés, nyugalom, méltóságteljes magyar jelenlét a város vezetésében, tiszta, egészséges környezet. Egy olyan városban szeretnénk élni amelyik nem akarja eltüntetni a magyar múltat! Egy olyan városban szeretnénk élni, ahol tudjuk: adóink jó kezekbe kerülnek, nem herdálják el fölöslegesen haszontalan beruházásokra, hanem tisztességesen használják fel a lakosság érdekében. (…) Nem háttérmegegyezéseket kell kötni, a közösség tudta nélkül, hanem tisztességes, a választópolgárokkal nyílt viszonyban lévő képviseletet kell kialakítani! Új politikára van szükségünk, mely megmutatja a kiutat a megalkuvás és korrupció szövevényes hálójából. Új egységre van szükségünk: a tisztességes emberek egységére!”

Zöldmezős beruházás

Toró T. Tibor, az EMNP alelnöke beszédében kifejtette, hogy a párt egyfajta zöldmezős politikai beruházás volt a romániai magyar közéletben a hatalomgyakorlás monopóliumát védő RMDSZ és az ellenzékiség monopóliumát védő MPP között. „És most már rajtunk áll, hogy tudunk-e a nemzeti politizálás bástyája lenni. Nem csak Erdély de az egész Kárpát-medencei nemzetpolitika múlik rajtunk, mert mi kell bebizonyítsuk azt, hogy életképes egy Erdély központú nemzetpolitika” – fogalmazott a politikus, aki az erdélyi magyar politika Robin Hoodja-ként jellemezte az EMNP-t, mert az a nép oldalán áll, míg az RMDSZ a kiszipolyozók oldalát erősíti. Felszólalt a rendezvényen Zakariás Zoltán, a Néppárt székelyföldi alelnöke is, aki beszédében nyomatékosította azt, hogy erős önkormányzatokra van szükség a magyar közösségek megvédése érdekében.

Vádak

Végezetül Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke, a párt megyei listájának vezetője szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva, hogy „mi a tisztességes emberek pártja vagyunk, azoké, akik nem akarnak a korrupt, mutyizós politikai rendszer része lenni”. Emlékeztetett arra, hogy csak Nagyváradon 30 ezerrel kevesebb magyar él, mint 1990-ben, többek között azért, mert csökken a magyarok otthonérzete, ezenközben pedig a magyarság politikai vezetői mindenből pénzt akarnak csinálni, ami közügy. Mint állította, csak Nagyváradon 4,3 millió euró kenőpénzt fogadtak el a magyarság választott vezetői, és ezek csak azok az összegek, amiket bizonyítani lehet. Csomortányi István kijelentette, hogy a huszárlaktanyák lebontásával járó telek-, és ingatlanspekuláció, illetve a szemétszállítási ügylet egyenként hatszázezer eurónyi kenőpénzzel gazdagította a korrupt vezetőket, a hőerőmű szénvásárlási panamája nyomán pedig 3,4 millió euró haszonra tettek szert. Ezt követően kijelentette, hogy a magyarok nem bíznak ezekben az emberekben, ezért van szükség az EMNP-re, amelyik a tisztességes, a valódi közösségi érdeket érvényesítő politikát helyezi az előtérbe. Végezetül bejelentette, hogy megkapta a büntetést a helyi rendőrségtől annak nyomán, hogy a városháza épületére magyar és román nyelvű utcanévtáblákat helyeztek el. Ezért pénteken este hat órakor flash mobot szerveznek a városközpontban: „élő lánccal körbe álljuk a városházát, hogy az egész világ megtudja, hogy a városban nem lehet használni a magyar nyelvet” – fogalmazott. A rendezvény végén színpadra léptek a párt főbb Bihar megyei jelöltjei, majd a Himnusz és a Székely Himnusz el énekélésével zárult az esemény, amelyen egyébként Péterfy Lajos elszavalta Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményét, illetve Tasnádi Melinda, Tasnádi Ferencz és Varkucs Róbert operettslágereket adtak elő.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .