A romániai magyar pártok szerint nem lesz sárdobálás

Az RMDSZ és az MPP közös jelöltekben még nem tudott megegyezni, de a kampányt illetően mindkét fél azt ígérte, nem lesz sárdobálás. Ez május 2-tól derül ki, ugyanis ekkor kezdődik a június elsejei választások hivatalos kampányidőszaka.

Az RMDSZ pozitív kampányt hirdet a helyhatósági választásokra. Markó Béla marosvásárhelyi sajtóértekezletén azt is elmondta: a szövetség román szavazatokra is számít, mert modernizációs programja nemcsak a magyarságnak, hanem az erdélyi települések valamennyi lakójának szól.
Az RMDSZ nem szorul arra, hogy mások támadásával próbáljon szavazatokat gyűjteni – állítja Markó Béla. A szövetség saját eredményeit és terveit készül felmutatni a kampányban. Vetélytársaitól is ezt várja.
„Itt a baj az, hogy mindenki azt hiszi, hogy a politika az más és hogy a politikában nem érvényes a mindennapi erkölcs, tehát, hogy szabad hazudni, szabad mocskolódni, szabad a másikat megrágalmazni. De ha éppen ezt úgy kell most megoldani, hogy szerkesszünk etikai kódexeket – lehet. De ez már szegénységi bizonyítvány, meg kell hogy mondjam” – mondta Markó Béla.
Az RMDSZ fiatalítással válaszol azokra a jelzésekre, amelyek egyes magyar közösségek elégedetlenségét sugallták. A szövetség európai uniós források megmozgatásához értő, közigazgatási ismeretekkel rendelkező jelöltek megválasztásához kéri az erdélyi magyarság támogatását.
MPP: külön listák
Teljesen új politikai helyzetet teremtett a romániai magyarság körében a Magyar Polgári Párt a közelgő önkormányzati választásokra. A párt Erdély-szerte külön listákkal és külön jelöltekkel vesz részt a helyi, illetve megyei önkormányzati választásokon.
Szász JenőMajdnem minden erdélyi megyében állított jelölteket a Magyar Polgári Párt. A nagyobb székelyföldi városokban mozgalmas korteshadjáratra, komoly versenyre lehet számítani május 2-tól. Szász Jenő, a párt elnöke elmondta, hogy nekik sem annyi pénz, sem annyi médiafelület nem áll a rendelkezésükre, mint az RMDSZ-nek, ezért lehetőleg minden településen közvetlenül akarnak találkozni minél több emberrel.
„Természetesen ezt a közvetlen kapcsolatot az emberekkel megpróbáljuk nem csak kiépíteni, hanem hosszú távon állandó kapcsolattá is tenni” – hangoztatta Szász Jenő.

(duna tv)