A Romániai Magyar Demokrata Szövetség választási programját az erdélyi magyar emberek írták

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség választási programját az erdélyi magyar emberek írták
„Az RMDSZ felkészült a júniusi önkormányzati választásokra, készen áll a megméretkezésre. Hiteles jelöltjeink vannak, a 2008 és 2012 között elért eredményekre és választási programunkra építünk, valamint a jelöltjeink elismertségére, megbízhatóságára” – jelentette ki csütörtökön Kolozsvárott Kelemen Hunor szövetségi elnök.

 

A Szövetségi Állandó Tanács ülését követően az RMDSZ elnöke a Szövetség választási programját és jelöltlistáit ismertette egy sajtótájékoztató keretében.

„2012-ben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 9492 jelöltet állít országszerte, többet, mint 2008-ban. 13 megyében indítunk jelöltet a megyei önkormányzat elnöki tisztségére: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Fehér, Kovászna, Kolozs, Maros, Máramaros, Szatmár, Szilágy, és Temes megyékben. A Szövetségnek 317 polgármesterjelöltje lesz, 8459 helyi tanácsos-jelöltje és 703 megyei tanácsos-jelöltje. Ez a 2008-as arányokhoz képest növekedést mutat, hiszen idén például 500-al több helyi tanácsos-jelöltünk van” – ismertette Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök beszámolt arról is, hogy a tavaly áprilisban elkezdődött Erdélyi Konzultáció eredményei alapján elkészült az RMDSZ választási programja.

„A Figyelünk egymásra szlogen által fémjelzett konzultációnk során több mint 80.000 magyar családot kerestünk fel és kérdeztük meg őket problémáikról, igényeikről. A konzultációsorozat alatt a megkérdezettek több mint 300 típusú problémát soroltak fel, amelyek számukra fontosak, és amelyekre megoldást várnak a jövőben, akár a település szintjén, akár országos viszonylatban. A legfontosabb 5 dolog, amellyel a magyar emberek szembesülnek a következőek: a munkahelyek, megélhetési gondok, az utak állapota, a településeken lévő infrastruktúra – víz- és csatornahálózat – állapota, az egészségügyi szolgáltatások minősége illetve az élhető, barátságos környezet kialakítása. Egy másik csoportba tartoznak azok a kérdések, amelyek az erdélyi magyar közösség specifikus kérdéseit taglalják: az anyanyelvhasználathoz való jog, a kisebbségi jogok, a kulturális autonómia, az anyanyelvű oktatás. Ezekre a válaszokra, igényekre építjük mi az önkormányzati választásokra vonatkozó programunkat. Bátran kijelenthetem, hogy az Erdélyi Konzultáció elérte a célját, eljutottunk közel 200.000 emberhez, és az igényeik, elvárásaik alapján állítottuk össze választási programunkat. Elmondhatom, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség programját a magyar emberek írták” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A pénteki bizalmatlansági indítványról a szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ számításai szerint a koalíciónak megvan a többsége, és nincs esély arra, hogy a bizalmatlansági indítványt megszavazzák. „Mindez abban az esetben, ha a koalíció fegyelmezetten működik, ha nem lesznek árulások, utolsó perces átállások, és ha a koalíció képviselői és szenátorai nem a koalíció ellen, hanem mellette szavaznak. Ebben a pillanatban megvan a kormányzás folytatásához szükséges szerény többség a Parlamentben. Az RMDSZ képviselői és szenátorai jelen lesznek, biztosítjuk a működéshez szükséges kvórumot, felszólalunk a parlamenti vita során, elmondjuk a véleményünket a bizalmatlansági indítványról és az ország helyzetéről, és biztosan nem szavazunk a kormány, a koalíció ellen” – szögezte le Kelemen Hunor.

Címkék: