A Romániai Bírák Egyesülete kéri a “bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások” leállítását

A Romániai Bírák Egyesülete kéri a “bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások” leállítását
Az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének megvédését kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a Romániai Bírák Fóruma (FJR) .

A FJR hétfőn tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy álláspontja szerint haladéktalanul a CSM, mint az igazságszolgáltatás függetlenségéért kezeskedő intézmény beavatkozására van szükség ‘a bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások leállítására’.

A közlemény leszögezi, hogy a június 9-ei nagygyűlés szervezői büntetőjogi eljárásokban érintett személyek, és az általuk megfogalmazott felhívások a ‘visszaélések’ ellen valójában nyomásgyakorlást jelentenek a büntetőjogi eljárásokon dolgozó ügyészekre és bírákra, amely ‘rendkívül veszélyes precedenst jelent, amennyiben büntetlenül marad’.

Az aláírók sérelmezik, hogy a politikai diskurzus során általánosságban ‘korruptaknak’, ‘szekusoknak’, sőt, ‘patkányoknak’ címkézték az igazságszolgáltatás képviselőit, és a nép akarataként állították be azt a törekvést, hogy kivonják a büntetőjogi felelősségrevonás alól a ‘választottakat’. Mindez az ‘utcai harc’ és ‘mindvégig kitartunk’ kijelentésekkel együtt súlyos fenyegetést sugall az igazságszolgáltatás függetlenségével szemben – olvasható a közleményben, amely szerint a fenti minősítések, valamint a ‘Vessünk véget az igazságszolgáltatás visszaéléseinek’ felhívás a bírák és ügyészek szakmai és erkölcsi hitelrontását jelenti.

A Romániai Bírák Fóruma kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy tegyen panaszt az Országos Audiovizuális Tanácsnál, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és más illetékes szerveknél a nagygyűlésen elhangzottak miatt.

www.agerpres.ro