A Románia Fejlesztéséért Koalíció az adóügyekre vonatkozó 114-es kormányrendelet hatályon kívül helyezését kéri

A Románia Fejlesztéséért Koalíció az adóügyekre vonatkozó 114-es kormányrendelet hatályon kívül helyezését kéri
A Románia Fejlesztéséért Koalíció (CDR) az adóügyekre vonatkozó 114-es kormányrendelet (az ún. „kapzsisági adó”) hatályon kívül helyezését kéri, amely szerintük „brutális változásokat” okoz olyan területeken, amelyek hozzájárulnak az ország modernizálásához és az életszínvonal növeléséhez.

A Viorica Dăncilă kormányfőhöz intézett nyílt levélben a CDR úgy fogalmaz, hogy a román gazdaság modernizálásában jelentős szerepet játszó energetikai, távközlési, bank- és tőkepiacon okozott indokolatlan sokk, ‘súlyos válságot’ okozhat.

A román és külföldi üzletembereket tömörítő szervezet ‘meglepetésének’ adott hangot amiatt, hogy a kormány úgy állította be, mintha az állam – elsősorban a külföldi – magánvállalatok miatt lenne képtelen begyűjteni az adót.

A dokumentum aláírói szerint a 114-es sürgősségi kormányrendelettel bevezetett intézkedések gyorsíthatják az ország csúszását a gazdasági lejtőn.

Véleményük szerint arra lehet számtani, hogy a bankok veszteséget könyvelnek el, egyesek esetleg elhagyják az országot, ami megnehezítheti a jövőben a vállalkozások hitelhez jutását, és tovább ronthatja a lej árfolyamát – véli a CDR.

www.agerpres.ro