A román Transgaz megkapta az engedélyt a BRUA – gázvezeték megépítéséhez

A román Transgaz megkapta az engedélyt a BRUA – gázvezeték megépítéséhez
A román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat megkapta az engedélyt a román energiaügyi minisztériumtól a BRUA- gázvezeték megépítéséhez, így elkezdődhetnek a munkálatok – jelentette be a román vállalat szerdán.


A Bulgáriát, Romániát és Magyarországot összekötő vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a Fekete-tengerben kitermelt földgáz. Az állami vállalat közölte: az engedély megszerzésével elkezdődhet a beruházás első szakasza Podisor és Horia között, illetve három kompresszorállomás megépítése Podisornál, Bibestinél és Zsuppánál (Jupa).
A tervek szerint a gázvezeték Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyén halad át. A Románia területén 478 kilométer hosszúra tervezett, Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas) terjedő vezeték megépítéséről szóló kivitelezési szerződést a román hatóságok tavaly novemberben írták alá.
A BRUA-gázvezeték megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.
A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben, és bejelentette: Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

(MTI)