A román szenátus elutasította a diszkriminációellenes tanács felszámolását

A román szenátus egyhangúlag elutasította a román diszkriminációellenes tanács felszámolását
A román szenátus egyhangúlag elutasította a román diszkriminációellenes tanács felszámolását
A román szenátus egyhangúlag elutasította a román diszkriminációellenes tanács felszámolását, amelyet egy szélsőségesen nacionalista román politikus kezdeményezett.

Február végén a román képviselőház hallgatólagosan, vagyis érdemi vita nélkül fogadta el a tervezetet, amelyet Bogdan Diaconu volt képviselő terjesztett be még a tavaly véget ért parlamenti ciklusban. Diaconu szélsőségesen nacionalista pártja nem jutott be a román parlamentbe a decemberi választáson.
A szenátus jogi bizottsága a tervezet elutasítását javasolta, amit a szenátus egésze meg is szavazott, elutasítva így a testület felszámolását.
Diaconu a tervezethez fűzött kétoldalas indoklásban arra hivatkozott, hogy a közpénzen működtetett diszkriminációellenes tanács “románellenes, nemzetellenes” intézménynek bizonyult, amely szerinte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és “a hagyományos keresztény román értékek megsemmisítését célzó más érdekcsoportok” eszközévé vált.
Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora a parlamenti vitában kifejtette, hogy a testületre azért van nagy szükség, mert Romániában gyakoriak a faji, etnikai, nemi, vallási, szociális és más természetű hátrányos megkülönböztetések.
A román kormány 2000-ben fogadta el a diszkriminációellenes tanács megalapításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet, amelyet később a parlament is megerősített. A testület parlamenti ellenőrzés alatt álló független intézmény, elnöke Asztalos Csaba jogász.

(MTI)