A román sajtó szerint populista az olasz jobboldal

A román sajtó szerint populista az olasz jobboldal
Populistának nevezi a tegnapi bukaresti sajtó a Silvio Berlusconi vezette, a választásokon győztes olasz jobboldalt, amely bevezetné a vízumkötelezettséget a román állampolgárokkal szemben.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint az olasz jobboldali koalíció a román bevándorlók bűnözését használja fel a politikai ellenfelei elleni támadásokra, és végrehajthatatlan drasztikus intézkedéseket helyez kilátásba. Mint írja, a románokkal szembeni vízumkötelezettség bevezetésének hangoztatása az olaszországi helyhatósági választások második fordulója előtt sok szavazatot hozhat a jobboldal konyhájára.

Berlusconi megszűrné

A bevándorlók elleni szigorúbb intézkedések azt követően kerültek ismét napirendre Olaszországban, hogy egy román bevándorló megerőszakolta egy afrikai állam diplomatájának a lányát. Valamennyi tegnapi román lap idézi Berlusconit, aki azzal vádolta Romano Prodi leköszönő miniszterelnököt az Il Tempo című napilapnak adott interjújában, hogy a kisujját sem mozdította, amikor az olasz határok megnyíltak a román bevándorlók előtt. Berlusconi tárgyalásokat kezdeményezne Bukaresttel a román munkaerő „megszűrése” érdekében. A Romania Libera című bukaresti napilap szerint a román civil szervezetek „fasisztoidnak” nevezték Berlusconi ötletét. A Cotidianul című újság szerint az Európai Bizottság vezetői aggódnak amiatt, hogy a beiktatása előtt álló új olasz kormány túl kemény álláspontra helyezkedett a bevándorlás kérdésében. A lap szerint emiatt veszítheti el Olaszország az Európai Bizottság igazságügyi biztosi tisztségét, amit jelenleg Franco Frattini tölt be. Emlékeztet arra, hogy szerdán Brüsszelben bejelentették: ha az olasz külügyminiszteri posztra esélyes Frattini lemond az EU legfőbb végrehajtó testületében viselt funkcióiról, akkor a közlekedési ügyekért felelős francia Jacques Barrot lép a helyére. Legutóbb tavaly novemberben okozott diplomáciai bonyodalmat Olaszország és Románia között egy román bevándorló által Rómában elkövetett véres bűncselekmény.