A román parlament házbizottságai elutasították a rendkívüli ülésszak megtartását

A román parlament házbizottságai szerdán elutasították Traian Basescu államfő kérését, hogy júliusban rendkívüli parlamenti ülésszakot hívjanak össze az Adrian Nastase volt miniszterelnök és Miron Mitrea volt közlekedési miniszter elleni büntetőjogi vizsgálat engedélyezése ügyében.

Basescu még a múlt héten Bogdan Olteanuhoz, a képviselőház liberális elnökéhez címzett levélben fogalmazta meg ezt a kérést. A testületnek a korrupciógyanús ügyek kapcsán azt kell eldöntenie, hogy az ügyészek indíthatnak-e büntetőjogi vizsgálatot a két politikus ellen vagy sem. Ennek megvitatása mellett az államfő a számvevőszék működését szabályozó törvény újratárgyalását is javasolta. A képviselőház korábban elhalasztotta a döntést, a voksolást érvénytelennek minősítették, mivel a honatyák közül túl kevesen éltek szavazati jogukkal. Az államfő később azzal az indítvánnyal állt elő, hogy a képviselőház és a szenátus együttes ülésen még ebben a hónapban foglaljon állást – e kérdésről és más témákról is – rendkívüli ülésszak keretében. A két házat irányító bizottságokban azonban leszavazták ezt a javaslatot. Így Nastase és Mitrea ügyét leghamarabb a várhatóan augusztus 25-e után – egy akkori képviselőházi rendkívüli ülésszakon – tűzhetik csak napirendre. Ebben a kérdésben sem születetett azonban konkrét határozat, vagyis az sem zárható ki, hogy csak az őszi – rendes – parlamenti ülésszakon tartanak újabb szavazást.

Mind Nastase, mind pedig Mitrea jelenleg a képviselőház tagja, a román törvények szerint pedig a törvényhozói mandátummal rendelkező volt miniszterek esetében is a parlamentnek kell határoznia arról, hogy az ügyészek indíthatnak-e ellenük büntetőjogi vizsgálatot a miniszteri mandátumuk idején állítólag elkövetett ügyek esetében. Szintén szerdán hallgatta meg a szenátus jogi bizottsága Codrut Seres volt gazdasági minisztert és Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi minisztert. A két politikus jelenleg a szenátus tagja. Serest az ügyészek  bűnszövetkezet támogatásával és hivatali titkok kiszivárogtatásával gyanúsítják, Pacurarunak pedig azt róják fel, hogy állítólag kenőpénzt fogadott el. A jogi bizottságnak augusztus 15-ig kell elkészítenie azt a jelentést, amelyben kifejtik álláspontjukat az ügyről, és javaslatot tesznek a szenátus plénumának arról, miként szavazzanak.

(MTI)