A román parlament a mezőgazdasági miniszter leváltását kezdeményezte

A román parlament a mezőgazdasági miniszter leváltását kezdeményezte
A román képviselőház Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter leváltását követelő, úgynevezett egyszerű indítványt fogadott el szerdán, mert elégedetlen a munkájával.

 

A balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett indítványt nagy többséggel szavazta meg a testület. A miniszter mellett a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái sem álltak ki, a liberálisok tartózkodtak a szavazásnál. Irimescunak főleg azt rótták fel, hogy késik a gazdáknak járó állami támogatások kifizetése.

Romániában az egyszerű indítvány a bizalmatlansági indítványhoz hasonló politikai eszköz, de nem kötelezi a kormányfőt minisztere leváltására. A szakértői kormányt vezető Dacian Ciolos miniszterelnök ugyanakkor többször nyomatékosította, hogy mandátuma idején figyelembe fogja venni a parlament döntéseit.
Liviu Dragnea, a PSD elnöke a parlamenti szavazás után úgy nyilatkozott, hogy Irimescu nem maradhat tisztségében, és reméli, hogy a miniszterelnök leváltja. Alina Gorghiu, a liberálisok társelnöke is kijelentette, hogy Irimescunak figyelembe kell vennie a parlament döntését, és távoznia kell. A román parlamentben a PSD és a PNL a két legnagyobb politikai erő.

Az egyszerű indítvány szerint a román mezőgazdaság jelenleg “katasztrofális” állapotban van, s ehhez hozzájárult az is, hogy akadozik az európai uniós pénzek lehívása, de a minisztérium az öntözőrendszerek fejlesztése terén sem teljesítette a célokat.
Kedden mintegy 2 ezer állattartó gazda tüntetett a bukaresti parlament előtt az állami támogatások folyósításának késlekedése miatt. A miniszter jövő hétre ígérte a kifizetések elkezdését.
Ez volt az első egyszerű indítvány, amelyet a bukaresti parlament a tavaly novembertől hivatalban levő Ciolos-kormány egyik minisztere ellen fogadott el.