A román orvosok fölösleges szenvedést okoztak Florinának

A romániai orvosok fölösleges szenvedést okoztak a 11 éves teherbe esett kislánynak azzal, hogy nem cselekedtek azonnal, amikor kiderült hogy a gyerek várandós – állítja a Florina abortuszát végrehajtó klinikát működtető szervezet.

A brit Marie Stopes International kórház (MSI) vezetősége azt állítja: Florina egy hónappal kevesebbet szenvedett volna, ha azonnal elvégzik a terhesség-megszakítást. A szervezet közleménye szerint “ha a terhesség kiderültekor megműtik a kislányt – amikor a magzat 17 hetes volt -, Florinát megszabadították volna a bizonytalanság okozta szenvedéstől valamint a külföldi orvosi beavatkozási lehetőség keresgélésétől”. Az MSI elégtétellel veszi tudomásul a román kormány az esettel kapcsolatos nyilatkozatát, melyben az elismeri az eset súlyosságát és törvénymódosítást tart szükségesnek az abortusz szabályozása terén.

Jelenleg Romániában csak akkor hajtható végre a terhességmegszakítás ha a magzat nem töltötte be a 14. hetet, súlyos rendellenességek mutathatók ki rajta vagy pedig veszélyben van az anya élete. Nem rendelkezik azonban a román kislányéhoz hasonló esetekről amikor a kismama alig 11 esztendős, ráadásul erőszak következtében maradat terhesen. Florinának egy Nagy-Britanniában élő román nő ajánlotta fel a londoni abortuszt, ott ugyanis ez a magzat fejlődésének 24 hetéig végrehajtható.