A román miniszterelnök mintegy 10 milliárd euróval növelné a költségvetés bevételeit

Mintegy 10 milliárd euróval növelné a román állami költségvetés bevételeit Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök, aki elégedetlen a bevételek mértékével, ezért menesztette az adóhivatal elnökét.

A román kormányfő szerdán összehívta az adócsalás visszaszorításával foglalkozó tárcaközi kormánybizottságot, amelynek ülésén élesen bírálta az adóhivatal munkáját. A miniszterelnök szerint az adóhatóság elavult eszközökkel és módszerekkel dolgozik, ezért Románia a bruttó nemzeti össztermékének 32-33 százalékát képes behajtani költségvetési bevételként, miközben az Európai Unióban 40 százalék az átlag.

A kormányfő egy nappal korábban menesztette Sorin Blejnart, a román adóhatóság elnökét, akinek azt rótta fel, hogy az általa vezetett intézmény nem küzdött elég hatékonyan az adócsalás visszaszorításáért.

A februárban kormányfőként kinevezett Ungureanu – aki független politikus – mintegy kilenc hónapos kormányzásának egyik legfőbb célkitűzésének a bevételek növelését jelölte meg. Ősszel ugyanis parlamenti választások lesznek Romániában.

Ungureanu azt szeretné, ha a bevételek szintje elérné a GDP 40 százalékát a jelenlegi 32-33 százalék helyett, ami mintegy tíz milliárd eurós többletbevételt jelentene.