A Román-magyar kormányülésről

A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium és a magyar Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium együttműködésről szóló kétoldalú megállapodást írt alá, melynek célja közös érdekeltségű és stratégiai fontosságú projektek előkészítése.

A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium és a magyar Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2007 november 14-én Szebenben tartott közös kormányülésén Borbély László román fejlesztési miniszter és Bajnai Gordon magyar fejlesztési miniszter a minisztériumok együttműködéséről szóló kétoldalú megállapodást írt alá. A két minisztérium számára fontos a helyi önkormányzatok támogatása olyan stratégiai fejlesztési tervek kidolgozásában, melyek szem előtt tartják a régiók határokon átívelő fejlesztési stratégiáit és amelyek hatása nem csak regionális stratégiai fontossággal bír, hanem nemzeti stratégiai szempontból is kiemelkedő eredményt hoz. „Pozitív tényként értékelem, hogy kormányzati célkitűzéseink egybecsengenek a helyi önkormányzatok terveivel” –mondta Borbély László miniszter. A miniszter a Hajdú-Bihar és Bihar megyék közös kezdeményezését  terjesztené ki a teljes határmenti régióra, és javasolja egy határon átívelő termálklaszter kialakítását. Fontosnak tartja továbbá olyan projektek támogatását, mint az Az út, amely összeköt című projekt, ami a Dombegyháza és Nagyiratos  közötti út megépítését célozza. Romániában és Magyarországon hatályos törvények teszik lehetővé az Európai Területi Együttműködési Csoportosulások megalakulását és működését, illetve az ezt szabályozó 1082/2006 –os szabályzat alkalmazását. Románia és Magyarország európai szinten az elsők között fogadta el ezen szabályzat alkalmazását.

A közös kormányülésen Borbély László miniszter bemutatta  a középítkezési vállalkozók szakmai minősítő rendszerét szorgalmazó előterjesztést, ami a tervek szerint összhangban lesz az európai, és ezen belül hangsúlyozottan a magyar rendszerrel. A szakmai minősítő rendszer egyik fontos eleme lesz az, hogy a két ország középítkezési piacait a romániai és magyarországi építők számára elérhetővé tegye. Ez azért is fontos, mert a 2007-2013 –as időszakban mindkét országban nagy mennyiségű középítkezési munkálatra kerül sor.

A minősítési rendszer folyamatosan követi a vállalatok piaci vállalásainak teljesítését, ezáltal serkenti a minőségi munkát és a szerződésekben foglaltak pontos betartását. A közös kormányülésen a felek beszéltek országaik fejlesztési póluspolitikájának összehangolásáról is. A kormány támogatni kívánja olyan stratégiailag és gazdaságilag fontos határmenti agglomerációs területek, mint Szatmár, Nyíregyháza, Nagyvárad, Debrecen, Békéscsaba, Arad, Temesvár és Szeged önkormányzatait egy fejlesztésekre irányuló közös cselekvési terv kidolgozásában. „Ezen együttműködés célja a növekedési pólusok fejlesztési stratégiáinak összehangolása annak érdekében, hogy az illető térségbe vonzott erőforrások hatása megtöbbszöröződhessen.” – nyilatkozta Borbély László miniszter.  Említette  továbbá Nagyvárad és Debrecen példáját, a két város ugyanis közös tanulmányok elkészítésével már megkezdte hasonló együttműködések megalapozását.

Kapcsolódó cikk:

  • Megkezdődött Nagyszebenben a román-magyar együttes kormányülés
  • Magyar-román együttes kormányülés lesz ma Nagyszebenben