A román külügyminiszter szerint az autonómia kérdése nem lehet része a román-magyar kapcsolatoknak

Az autonómia kérdése nem lehet része a román-magyar kétoldalú állami kapcsolatoknak – jelentette ki Cristian Diaconescu román külügyminiszter.

A román diplomácia vezetőjét a hotnews.ro portál idézte. E szerint a külügyminiszter egy televíziós műsorban kijelentette, hogy az autonómiának bármely formája nem lehet része a román-magyar államközi kapcsolatoknak.

Diaconescut annak kapcsán kérdezték, hogy Martonyi János magyar külügyminiszter korábban kijelentette az Evenimentul Zilei című román napilapnak: Románia csak nyerhet abból, ha fokozott decentralizációt fogad el Székelyföldön. Diaconescu szerint Martonyi politikusi minőségében és nem külügyminiszterként nyilatkozta ezt. Hozzátette, hogy a magyar külügyminiszter a hivatalos tárgyalásokon soha nem használta az autonómia kifejezést. Megállapította: nagyon jó az együttműködés a magyar hatóságokkal.

A magyar külügyminiszter román kollégája meghívására tett kedden hivatalos látogatást a román fővárosban, ahol fogadta őt Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök és Vasile Blaga, a román szenátus elnöke is.

Címkék: ,