A román külügyminiszter szerint az államfő képviseli Romániát a novemberi EU-csúcson

A román külügyminiszter szerint az államfő képviseli Romániát a novemberi EU-csúcson
Traian Basescu román államfő fogja képviselni Romániát a novemberi EU-csúcson, miután júniusban egy alkotmánybírósági döntés ellenére a miniszterelnök utazott Brüsszelbe – közölte szerdán a román média.

 

A Mediafax hírügynökség Titus Corlatean román külügyminisztert idézte, aki kijelentette, hogy a júniusi alkotmánybírósági döntésnek megfelelően az államfőnek kell képviselnie Romániát Brüsszelben.

A taláros testületnek azt követően kellett állást foglalnia, hogy belpolitikai vita tárgyát képezte az, hogy az állam- vagy a kormányfőnek kell képviselnie Romániát az Európai Tanács ülésén. Az alkotmánybíróság tisztázta, hogy az államfőnek van joga elutazni, és megjegyezte, átadhatja ezt a hatáskörét a miniszterelnöknek, ha akarja.

Victor Ponta miniszterelnök nem rendelkezett ilyen felhatalmazással, mégis részt vett a legutóbbi EU-csúcson. Ponta arra hivatkozott, hogy őt a parlament bízta meg egy politikai nyilatkozat elfogadása révén. Basescu akkor otthon maradt, azért, hogy elkerülje a Románia számára kínos helyzetet, ugyanis a lisszaboni szerződés szerint az EU-csúcsokon egy tagállamot csak egyetlen közjogi méltósága képviselheti, az államfő vagy a miniszterelnök.

Romániában az államfő és a kormány “társbérleti viszonyban” van, ellentétes politikai táborok képviselői: Basescu a román ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökeként lett államfő, míg Ponta a jelenleg kormányzó balközép Szociál-liberális Szövetségnek (USL) a társelnöke. Közöttük éles politikai konfliktus van, miután az USL megpróbálta leváltani Basescut, de az erről szóló júliusi népszavazáson nem vettek részt elegendően az érvényességi küszöb eléréséhez.