A román kormányfő lemondatta az európai alapokért felelős miniszterét

Aura Raducu
Aura Raducu - © Aura Raducu
Dacian Ciolos román miniszterelnök felszólításának eleget téve benyújtotta lemondását hétfőn Aura Raducu, a bukaresti kormány európai alapokért felelős minisztere.

A szakértői kormány miniszterét hivatalba lépése óta több ízben bírálta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD). Liviu Dragnea, a PSD elnöke februárban azt rótta fel a miniszternek, hogy egy informatikai rendszer meghonosítása miatt megengedhetetlenül sokat késlekedett a megpályázható európai támogatások útmutatóinak kiadásával. A tárcavezetőt az uniós támogatások kifizetésében tapasztalható késésekért is bírálták.

Amikor korábban a parlamenti szakbizottság elé hívták, Aura Raducu kifejtette: egy olyan időszakban vette át tavaly novemberben a tárca irányítását, amikor már nagyon kevés idő volt hátra a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus támogatási kereteinek felhasználási időszakából, ezért minden energiáját arra fordította, hogy “mentse a menthetőt”, és az unióban sereghajtó Románia az EU-támogatások felhasználásának rátáját “még az utolsó métereken is növelni próbálja”.

Raducu arra panaszkodott, hogy nincs elegendő olyan projektje a román költségvetésnek, amelyek megfelelnének az uniós finanszírozás követelményeinek, a legtöbb gond a közbeszerzési és környezetvédelmi jóváhagyásokkal van.
Románia a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésére bocsátott alapok alig több mint 50 százalékát tudta elkölteni. Bukarest mintegy 3 milliárd eurónyi európai támogatást nem használt fel, annak ellenére, hogy a határidőt két évvel, vagyis 2015 végéig meghosszabbították. A legsúlyosabb helyzet az infrastruktúra-fejlesztésnél – elsősorban autópályaépítésnél – van, ahol Románia kétmilliárd eurónyi támogatástól esett el, mert nem sikerült idejében és szabályszerűen felhasználnia a rendelkezésére álló uniós forrásokat.

Dacian Ciolos miniszterelnök hétfői sajtóértekezletén elmondta: méltányolja Raducu erőfeszítéseit, deRomániának most már a 2014-2020-as ciklusra kell összpontosítania. Ciolos szemléletváltást szeretne a tárcánál, amelynek élére a napokban új tisztségviselőt jelöl.