A román kormány adókedvezményekkel csalogatná haza a román vendégmunkásokat

A román kormány azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel és különböző juttatásokkal csalogatja haza a külföldön dolgozó románokat – jelentette be szerdán Paul Pacuraru munkaügyi miniszter.

A tárcavezető jelezte: a kormány olyan stratégián dolgozik, amelynek fő célja meggyőzni a külföldre kitelepedett vendégmunkásokat arról, hogy érdemes hazatérniük. A romániai fizetések jócskán a külföldi kereseti lehetőségek alatt vannak. Ezért a terv kidolgozásával megbízott, Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök felkérésére több mint két hónappal ezelőtt megalakult szakértői munkacsoport több javaslatot tesz majd a kormánynak. E szerint a hazatérők mentesülhetnek egy ideig a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék kifizetése alól, illetve csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot.

Pacuraru szerint azt is fontolgatják, hogy a legalább egy-két évet külföldön alkalmazott és hazatért vendégmunkásoknak egyszeri támogatást folyósítsanak, és megtérítik az útiköltségüket. De figyelembe veszik még azt a lehetőséget is, hogy esetleg cégalapítási kedvezményeket és vállalati adókönnyítéseket biztosítsanak számukra. A miniszter arra figyelmeztetett, hogy leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt. Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti.