A román királyi család megszakítja a dinasztikus kapcsolatokat a német Hohenzollern-házzal

A román királyi család minden történelmi és dinasztikus kapcsolatot megszakít a német Hohenzollern-házzal, és lemond a Hohenzollern-Sigmaringen cím használatáról – jelentette be Mihály király, de a román történészek egy része ebben csak “belpolitikai reklámfogást” vél felfedezni.

A bejelentés értelmében így a Hohenzollern-Sigmaringen ház helyett a román uralkodói ház kifejezés használandó. Az 1947-ben a kommunisták által lemondásra kényszerített uralkodó gyakorlatilag csak megerősítette nagyapja, I. Ferdinánd 1921-es döntését, amelynek célja az volt, hogy biztosítsa a román királyi család nemzeti jellegét és függetlenségét. A Romania libera című bukaresti naplap szerdai számában azonban a román történészek emlékeztetnek arra, hogy 1916-ban I. Ferdinánd háborúba lépett a Központi Hatalmak ellen, és mivel éppen saját német dinasztiájára “emelt kardot”, gyakorlatilag kizárták a Hohenzollern-házból.

Ion Bulei történész az említett lap érdeklődésére értetlenül fogadta Mihály király bejelentését, úgy vélte, hogy csupán “PR-fogásról”, “arculatjavító intézkedésről” van szó. Adrian Ciupala, a bukaresti egyetem történelem szakának történész professzora megkockáztatja azt a feltételezést is, hogy a közlés hátterében belpolitikai szándék húzódik meg, és még csak nem is a királyi házé. A történész sejteni engedi, hogy a jelenlegi kormánykoalíció népszerűségvesztéséből adódóan “egyesek” a jövő évi választásokra gondolva monarchista párt létrehozását tervezik Romániában, amely éppen a “nemzeti jelleget” hangsúlyozná. E feltételezés szerint a felmérésekben egyre jobb népszerűségi mutatókkal rendelkező szociáldemokrata és liberális ellenzéktől akarnának így szavazatokat elhódítani a monarchista párt révén.

A királyi ház tagjai ugyanakkor határozottan cáfolják, hogy bármilyen részt akarnának vállalni a romániai belpolitikai életben. A Hohenzollern-Sigmaringen kétségtelenül a jelentős európai dinasztiák közé tartozó Hohenzollern-ház egyik ága. Románia 1866-ban választotta uralkodójának I. Károlyt, aki 1866 és 1881 között hercegként, 1881 és 1914 között már királyként uralkodott. Őt követte I. Ferdinánd (1914-1927), I. Mihály (1927-1930), II. Károly (1930-1940), majd ismét I. Mihály (1940 -1947). Őt azután a kommunista hatalom elüldözte az országból. Ma azonban Romániában nagy tisztelet övezi az egykori uralkodót, akit – dacára annak, hogy Románia államformája köztársaság – mindenki csak Mihály királynak nevez.