A román külügyminiszter lemondását követelik "fasisztoid" kijelentése miatt

Románia – Román civil szervezetek Adrian Cioroianu külügyminiszter lemondását követelik egy nyilatkozata miatt, amelyet fasiszta jellegűnek és náciszerűnek minősítenek.

Cioroianu az olasz-román diplomáciai konfliktust okozó bűnöző románokról kijelentette, hogy az ilyen embereket nem szabadna televíziós börtöncellákban tartani, hanem büntető zászlóaljakban a legnehezebb kényszermunkára kellene fogni őket. Hozzátette: arra is gondolt, nem lehetne-e az egyiptomi sivatagban egy darab földet vásárolni, s odazsuppolni azokat, akik hazájukra külföldön szégyent hoznak.
A külügyminiszter ezt egy televíziós műsorban jelentette ki. Megnyilatkozása éles bírálatokat váltott ki a civil szféra és egyes politikai pártok részéről.
A civil szervezetek szerint a külügyminiszter felvetése súlyosan sérti a román és az európai törvényeket. Emlékeztettek arra, hogy a nemkívánatos személyek eltávolításaként meghatározott deportálást a holokauszt idején alkalmazták.
Theodor Stolojan, a Liberális Demokrata Párt (PLD) elnöke is Cioroianu lemondását kérte a “rasszista” kijelentés miatt. Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is hasonló véleményének adott hangot.
Cioroianu hétfőn bocsánatot kért. Hangsúlyozta: akik ismerik, tudják, hogy ez a megnyilatkozása nem jellemzi őt, s hozzátette, hogy a bűnözők sivatagba küldése nem jelent megoldást. Nyomatékosította azt is, hogy kijelentésekor semmiképpen se gondolt a roma nemzetiségűekre.