A román hatóságok szerint Romániában nem történt szabálytalanság

Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter
Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter
A román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak – jelentette ki hétfőn Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter.

 

A tárcavezető azt mondta, hogy az eddigi hatósági vizsgálatok nem erősítették meg azt a külföldi sajtóban terjesztett hírt, miszerint a lóhúst Romániában adták volna el marhahúsként. Constantin szerint Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) nagy mennyiségű lóhúst talált a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben. A Findus dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.

Két romániai vágóhíd esetében vetődött fel a gyanú. A miniszter szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy az egyik román vágóhíd csak lóhúst exportál, így az ő esetében nem merülhetett fel a téves címkézés. A másik vállalat ló- és marhahúst egyaránt ad el külföldre, de az ő esetében sem találtak szabálytalanságot a hatóságok.

A miniszter kijelentette: az is téves információ, miszerint Romániából darált húst adtak volna el, hiszen Romániát nem hagyta el ilyen áru. “Új információk megjelenéséig részünkről lezártnak tekintjük az ügyet” – mondta Constantin.

Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztos – aki szintén részt vett a román miniszter sajtótájékoztatóján – azt mondta: a román hatóságok jól együttműködtek az Európai Bizottsággal, és az unió végrehajtó szervének egyelőre nincsenek olyan információi, amelyek valamelyik tagállamot vádolnák az ügyben.

Victor Ponta román miniszterelnök hangsúlyozta: Románia nem hajlandó elfogadni “az ügyeletes gyanúsított” szerepét.