A román ellenzéki jobboldali szövetség számol a kormányzás lehetőségével

A Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) körül tömörülő jobboldali pártszövetség azzal számol, hogy részt vehet a vasárnapi parlamenti választások utáni kormányalakítási tárgyalásokban – jelentette ki Vasile Blaga, a szövetség egyik társelnöke.

A szerdai román média által idézett Blaga – a PDL elnöke – kifejtette: pártja arra számít, hogy részt vesz a vasárnapi parlamenti választásokat követő kormányalakítási tárgyalásokon, ez viszont csak akkor lehetséges, ha a PDL és két kisebb párt alkotta Igaz Románia Szövetség (ARD) a szavazatok több mint 25 százalékát megszerzi.

Az ARD támogatottságát 20 százalék körülire becsülik a közvélemény-kutatások, amelyek a kormányzó Szociál-liberális Szövetséget (USL) tartják a választások nagy esélyesének. A szociálliberálisok a felmérések szerint a voksok mintegy 50 százalékára számíthatnak.

Blaga rámutatott: az USL egyik tagjával, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) “természetes koalíciót” tudnának alkotni, mivel ideológiailag közel áll egymáshoz a két párt. A PDL és a PNL 2004-ben szövetségesként nyerték meg a parlamenti választásokat, de később politikai ellenfelekké váltak.

A vasárnapi választásokról Blaga elmondta, pártja számításai szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – amelyre a PDL szintén potenciális koalíciós partnerként tekint – bejut a parlamentbe. Aláhúzta, hogy az idén év elején megbukott PDL-RMDSZ kormányban a magyar szervezet mindig hűséges partner volt.

Az alkotmány esetleges módosítása kapcsán kifejtette, hogy ő sem ért egyet a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régió határaival, hiszen ugyan elsődleges fontosságú a gazdasági szempont, de figyelembe kell venni az emberek közös történelmét, a kulturális hagyományaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy egyetlen román vagy magyar politikus sem fog egyetérteni egy etnikai szempontok szerint kialakított régió létrehozásával – mondta Blaga.

Címkék: ,