A román bűnözők szerepe az olasz kampányban

A román bűnözők szerepe az olasz kampányban
Az olaszországi román bevándorlókkal kapcsolatos folyamatos botrányokat már kampánycélokra is felhasználja az olasz politikai osztály. Egyik megoldásként javasolt ötlet szerint újra be kell vezetni a vízumkényszert Romániával szemben.

Róma polgármesteri székéért harcba szált olasz politikusok nem válogatnak céljaik eléréséhez közelebb vezető eszközökben: azt az elmúlt idők két legnagyobb botrányát kiváltó bűncselekményt használják fel, melyek elkövetői román bevándorlók voltak.  Az egyik bűncselekmény elkövetője Nicolae Romulus Mailat, aki tavaly ősszel Róma egyik külvárosában megtámadott egy, a vonatról leszálló nõt, brutálisan megverte, megerőszakolta, majd az öntudatlan áldozatot egy árokba dobta. A másik eset idén április 17 éjjel történt, amikor Ioan Rus román állampolgár  késsel megsebesített és megerőszakolt egy lesothói diáklányt az olasz főváros La Storta nevű pályaudvarán.

A két eset kapcsán Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe párt elnöke, Olaszország újra választott miniszterelnöke azt nyilatkozta az „Il Tempo” lapnak, kezdeményezni fogja, hogy vezessék be újra a vízumkényszert Romániával szemben. Mint elmondta, Prodi a kisújját sem mozdította, amikor Románia EU-ba lépésével tömegesen érkeztek a román bevándorlók az országba, pedig egyes EU-s országokhoz hasonlóan korlátozni lehetett volna a munkválalást Romániával szemben. Gianfranco Fini, a nacionalista párt elnöke Berlusconihoz hasonlóan nem zárja ki annak lehetőségét, hogy újra érvénybe lépjen a vízumkényszer. Az olasz külügyminiszteri posztra pályázó  Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa, szerint pedig a közbiztonság érdekében felül kell vizsgálni a UE 38/2004 a bevándorláspolitikával foglalkozó szabályozást, de nem lehet vízumkényszert felállítani nemzetiségi alapon.

Marian Mocanu az Olaszországi Román Liga elnöke nem tart attól, hogy újra érvénybe lépne a vízumkényszer, szerinte a kampány elmúlásával a kedélyek is lenyugodnak majd Rómában.

Az Il Giornale lap a bűncselekmények „Palm D`or díjasának” nevezte a román nemzetet, mivel ők vezetik az Olaszországban külföldiek által elkövetett bűncselekmények toplistáját. Az adatok szerint az idén letartóztatott 3500 külföldi közül 2700 érkezett Romániából. A statisztika szerint a román nemzetiségüek által elkövetett bűneset 15,4 %-a emberölés, 16,2 % nemi erőszak, 19,8% lopás és betörés, 29,8 %-a autólopás.    
Az Olaszországban élő román állampolgárok szövetségének adata szerint jelenleg másfél millió román állampolgár dolgozik Itáliában, a nők leginkább háztartási kisegítőként, a férfiak főleg a mezőgazdaságban vagy az építőiparban. Ezek közül becslések szerint legfeljebb 300 ezernek van munkavállalási engedélye.