A román államfő üdvözölte Dacian Ciolos miniszterelnök programnyilatkozatát

A román államfő üdvözölte Dacian Ciolos miniszterelnök programnyilatkozatát
Klaus Iohannis román elnök és a hozzá közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) üdvözölte, a decemberi parlamenti választások megnyerésére esélyesebbnek tűnő Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig bírálta kedden azt a programnyilatkozatot, amelyben Dacian Ciolos független miniszterelnök fejtette ki nézeteit a következő kormány teendőiről.

Iohannis szerint az elveket és nemzeti projekteket tartalmazó platform meghirdetése “jó lépés” volt Ciolos részéről, de “továbbiakra is szükség van”. Az elnök, aki korábban pártpolitikai elköteleződésre biztatta Ciolost, a Románia 100 platform meghirdetéséből arra következtetett, hogy a kormányfő nem zárkózna el a további szerepvállalástól.

Az államfő tagadta, hogy része lenne a volt pártja által választási jelszóként hangoztatott “Iohannis-PNL-Ciolos reformtengelynek”, de elismerte a nézetazonosságot mindazokkal, akik a román politikustársadalom megtisztulását és megújulását szorgalmazzák.

Iohannis szerint nem fogja soha arra bíztatni a választókat, hogy egyik vagy másik pártra szavazzanak, de tudatosítani akarja bennük, hogy a decemberi választás tétjét. Az államfő szerint a korrupcióellenes, átláthatóságot szorgalmazó erők állnak szemben az igazságszolgáltatást támadó, az üzleti érdekeiket féltő “klikkekkel”.

Az államfő lekezelő hangon beszélt a PSD-vel koalícióra készülő Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökről, aki azt kérte a törvényhozóktól: halasszák el a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló döntéseket, hogy azok ne befolyásolhassák a kampányt. Iohannis úgy vélte, “ez az alak” valójában az igazságszolgáltatástól próbál szabadulni, és hasonszőrű barátait védi. Tariceanu ellen nyáron vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség.

A Szociáldemokrata Párt élesen bírálta mind a szerinte “függetlennek hazudott” Ciolos, mind az államfő “beavatkozását” a választási kampányba. A PSD szerint a Ciolos által publikált platform “illúziók listája”, amivel a “program nélküli” jobboldal próbálja becsapni a választókat.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke szerint Ciolos “arra sem volt képes, hogy valami eredetit kitaláljon”. A pártelnök plágiumnak tartja az ország közelgő centenáriumi ünnepségére utaló Románia 100 platform címét, mivel a PSD-kormány 2014-ben már használta ezt a címet egy stratégia elfogadásakor.

Romániában december 11-én tartják a parlamenti választásokat.

(MTI)