A román államfő nem hagyta jóvá a Moldovának nyújtandó 150 millió eurós hitelt

A román államfő nem hagyta jóvá a Moldovának nyújtandó 150 millió eurós hitelt
Klaus Iohannis román államfő hétfőn visszaküldte a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amellyel a bukaresti törvényhozás a – bukaresti és a chisinaui kormány között egy hónapja kötött – 150 millió eurós hitelmegállapodást ratifikálta.

Az elnök szerint “nem időszerű” a – három tételben lehívható, öt éven belül visszatérítendő – hitel folyósítása Moldovának, “amíg nem vehető biztosra, hogy folytatódnak a reformok, és Moldova betartja az Európai Unióval között társulási egyezményben vállalt kötelezettségeit”. Iohannis gyakorlatilag azt üzente ezzel a másik román nyelvű államnak: csak akkor segít féken tartani a költségvetési hiányt, ha a volt szovjet tagköztársaságban Európa-párti kormány alakul.
Október 29-én a moldovai parlament megvonta a bizalmat Valeriu Strelet miniszterelnök júliusban hivatalba lépett Európa-párti koalíciós kormányától. A koalíción belüli feszültségek annak nyomán éleződtek ki, hogy – mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával – őrizetbe vették Vlad Filatot, Moldova korábbi miniszterelnökét, a megbukott koalícióban is szerepet vállaló liberális demokraták politikusát. A bizalmi voksok ezért a Liberális Demokrata Párt egyes képviselői saját kormányuk ellen szavaztak.
Nicolae Timofti moldovai államfő hétfőn kezd egyeztetéseket a parlamenti pártokkal egy új kormány alakítása érdekében. Az elnök felhívást intézett az eddigi kormánykoalíció pártjaihoz, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket és biztosítsák a szükséges parlamenti többséget egy Európa-párti kormány beiktatásához, a 2014 decemberében kifejezett választói akarattal összhangban.
Moldova tavaly – dacolva Oroszország ellenkezésével – társulási megállapodást kötött az EU-val. Ennek nyomán az oroszok behozatali tilalmat rendeltek el a moldovai zöldségre, gyümölcsre és borra. Moldovának a Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny sávjában zömmel orosz ajkú a lakosság, és a területet a szakadár “Dnyeszter menti Köztársaság” tartja ellenőrzése alatt orosz katonai oltalom
mellett.