A román államfő lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, de ő nem akar távozni

A román államfő lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, de ő nem akar távozni
Lemondásra szólította fel a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta román miniszterelnököt pénteken Klaus Iohannis államfő, Ponta azonban közölte, hogy mandátumát a parlamenttől kapta és csak a törvényhozás válthatja le.

Az elnök rámutatott: Románia “lehetetlen helyzetbe” került azáltal, hogy miniszterelnökét a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg. Iohannis hozzátette: másfelől az ország számára a “legrosszabb dolog”, ami bekövetkezhet, az egy politikai válság. Az államfő szerint erre a helyzetre csak a miniszterelnök lemondása jelenthet megoldást.
Ponta az államfő sajtónyilatkozata után Facebook-bejegyzésben közölte, hogy találkozott Iohannisszal, aki lemondását kérte. Mint kifejtette: tiszteletben tartja ugyan az államfő álláspontját, de őt a parlament nevezte ki, és csak a parlament válthatja le, azt pedig nem tudja elfogadni, hogy a DNA ügyésze “a parlament, a kormány és az ország állampolgárai felett állhat”. Ez diktatúra lenne – tette hozzá a kormányfő.
A román alkotmány széles mozgásteret biztosít az államfőnek a miniszterelnök kinevezésében, de nem teszi lehetővé, hogy leváltsa. Az elnöknek jogában áll viszont felfüggeszteni hivatalából a kormány bármelyik tagját, ha bűnvádi eljárás indul ellene.
Iohannis ezt Ponta esetében is megteheti, hiszen a DNA – egyebek mellett – korábbi ügyvédi tevékenységével kapcsolatban gyanúsította meg a politikust többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel. Ezen vádpontok kapcsán Ponta ellen beindult a bűnvádi eljárás. A román hírtelevíziók által megszólaltatott elemzők szerint az elnök Ponta lemondása és a válság gyors megoldása reményében várt ki a kormányfő felfüggesztésével, de roppant valószínű, hogy megteszi ezt a lépést, ha Ponta nem mond le.
Pontát miniszterelnöki minőségben elkövetett összeférhetetlenséggel is meggyanúsították: ebben az esetben a bűnvádi eljárás beindításához a képviselőház jóváhagyására lesz szükség, mert Ponta tagja a parlamentnek.
Valeriu Zgonea képviselőházi elnök pénteken közölte: összehívta a házbizottságot, hogy beindítsák az parlament megszokott eljárását Victor Ponta képviselő ügyében, akinek az esetében a DNA kérte a képviselőház hozzájárulását a bűnvádi eljárásának engedélyezéséhez. Ez a nyilatkozat és a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) többi vezetőjének megszólalása is azt jelzi, hogy a PSD elnöki tisztségét is betöltő Ponta nem készül lemondani.
Victor Ponta román miniszterelnök pénteken ügyvédje kíséretében kihallgatásra jelentkezett a DNA épületében, távozáskor pedig azt mondta, gyanúsítottként idézték be, a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor – Ponta volt kampányfőnöke – ügyében, akivel 2007-2008-ban ügyvédként üzleti kapcsolatban állt.