A román államfő fenntartja magának a miniszterelnök-jelölés jogát

A román államfő fenntartja magának a miniszterelnök-jelölés jogát
Traian Basescu román államfő fenntartja magának azt az alkotmányos jogot, hogy ő jelöljön miniszterelnököt, bármilyen nagy arányú győzelmet is aratna a politikai ellenfeleit tömörítő, kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) a december 9-i parlamenti választásokon – derült az Evenimentul Zilei című lap elektronikus kiadásában hétfőn megjelent interjúból.

 

Mivel a közvélemény-kutatások az USL ötven százalék feletti győzelmét jósolják, a román sajtót már a választások után várható helyzet foglalkoztatja.

A lapok azt találgatják: rákényszerítheti-e az USL egy újabb felfüggesztés kilátásba helyezésével Basescut arra, hogy kormányalakítási megbízást adjon politikai ellenfelének, Victor Pontának. A román alkotmány ugyanis csak a választásokon győztes párttal való konzultálást írja elő az államfőnek, de nem pontosítja, hogy a győztes párt jelöltjét kell-e megbíznia kormányalakítással.

“Nem fogom átengedni egy pártnak azt az alkotmányos felelősségemet, amely a miniszterelnök-jelölt nevesítésére vonatkozik, bármilyen nagy pártról legyen szó. Egy ilyen gesztus súlyosan sértené az alkotmányt” – mondta Traian Basescu az Evenimentul Zileinek, a Victor Ponta személyére vonatkozó konkrét kérdést azonban az elnök elhárította.

Az esetleges európai nyomás lehetőségét firtató kérdésre a román államfő azt mondta: kizártnak tartja, hogy az európai unió országai közül valahonnan befolyásolni próbálnák és azt kérnék tőle, hogy Victor Pontanak adjon kormányalakítási megbízást. Basescu szerint Európa csak akkor szólna bele a román miniszterelnök jelölésébe, ha nem tartaná be szó szerint az alkotmány összes előírását.

Az államfő az interjúban kifejtette meggyőződését, hogy az USL maga alá akarja gyűrni a független állami intézményeket, elsősorban az igazságszolgáltatást. Basescu szerint az USL a titkosszolgálatok, az alkotmánybíróság, az ombudsman, és a médiahatóság függetlenségét is veszélyezteti.

“Az állami intézményeknek a pártoktól való függetlensége nem képezheti alku tárgyát számomra, bármi is lenne ennek a politikai ára” – jelentette ki a román államfő az Evenimentul Zileinek adott interjúban.