A román alkotmánybíróság elé viszi a jogorvoslati törvényt az egyik ellenzéki párt

Vasile Blaga, a PDL elnöke
Vasile Blaga, a PDL elnöke
Alkotmányossági óvást emel az ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) Romániában az új jogorvoslati törvény ellen – jelentette be hétfőn Vasile Blaga, a PDL elnöke.

 

Victor Ponta miniszterelnök a parlament szerdai ülésén vállalt felelősséget kormánya nevében az államosított ingatlanok visszaszolgáltatását, illetve az értük fizetendő kártérítést szabályozó új törvényért. A sajátos eljárás szerint a jogszabályt nem vitatja meg a parlament, az néhány napon belül automatikusan hatályba lép, hacsak nem bizonyul alkotmányellenesnek, vagy az ellenzéknek nem sikerül a kormányt megbuktatnia.

Miután a kellő támogatói aláírások hiányában nem tudott bizalmatlansági indítványt beterjeszteni a parlamentben a PDL, az alkotmánybíróságon emel panaszt a jogszabály ellen formai és tartalmi okokra hivatkozva.

A PDL szerint formai hiba az, hogy a kormány felelősségvállalással kerülte meg a parlamentet olyan témában, amelyről több tervezet is a törvényhozás napirendjén szerepel. Az ellenzéki párt abban is a magántulajdonhoz való alkotmányos jog sérülését látja, hogy a tulajdonosoknak még tíz évig meg kell tűrniük a bérlőt a visszaadott épületekben, ha azokat közintézmények használják.

Az alkotmányossági óvás miatt az új jogorvoslati törvény hatályba lépése több hetet késhet akkor is, ha a taláros testület végül elutasítja a PDL kifogásait.

A szociálliberális Ponta-kabinet által kidolgozott jogorvoslati törvény alapján a román állam a következő néhány évben visszaszolgáltatná a még tulajdonában lévő államosított ingatlanokat, majd négy év múlva részletekben kezdene ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni.