A roma holokausztra emlékeztek

A roma holokausztra emlékeztek

Nagyvárad – Kedden az ország huszonnégy városában, köztük Nagyváradon is rendezvényeket szerveztek a Romák Nemzetközi Napja alkalmából. Az emlékmenet résztvevői koszorúkat dobtak a Körös felszínére.

A Romák Nemzetközi Napján tulajdonképpen a holokauszt roma áldozataira emlékezik a világ. 1944-ben Nagyváradról több mint száz roma személyt hurcoltak el náci koncentrációs táborokba, a keddi felvonuláson több mint kétszázan emlékeztek a vészterhes időkre. A résztvevők a Voltaire utcai tömbházak környékén gyülekeztek, Lakatos János, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) romaügyi referensének az irányításával. A délben induló menet élén népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, illetve koszorúkat vivő férfiak tartózkodtak, néhány méter távolságra tőlük pedig a Kiss Csaba prímás vezette zenekar tagjai biztosították az alkalomhoz illő muzsikát.

A jelenlevők egy 1 kilométer hosszú szakaszon haladtak végig, javarészt a Körös partján. A menetelést három helyen szakították félbe, hogy meggyújtsák a náluk levő koszorúk gyertyáit, és a folyóvíz felszínére helyezzék a kegyelet és emlékezés szimbólumait. A felvonulás után piknik következett, a romák mititei és sör fogyasztásával, illetve tánccal és zenével zárták a napot. A kulturális műsort egy későbbi időpontra halasztották, valószínűleg e héten szombaton, a Ioan Slavici Nyolcosztályos Iskolában fog lezajlani egy ilyen jellegű program.

Ciucur L. Antonius