A roma holokausztra emlékeznek

Egy nemzetközi program keretében csaknem félezren látogatnak az elkövetkezendő napokban Krakkóba, majd az auschwitzi haláltáborba, ahol a roma áldozatokra fognak emlékezni.

A rendezvénysorozaton több mint kilencven hazai fiatal és felnőtt vesz részt, Bihar megye mellett többek között Maros, Szilágy, Fehér megyékből. Az indulást megelőző sajtótájékoztatón a felszólalók – Marian Daragiu szociológus, Daniel Vasile államtitkár, valamint Ionel Cordovan roma nyelvtanár – azt hangsúlyozták ki: a történelemre emlékezni kell, hogy a rémségek ne ismétlődhessenek meg. Bár nincsenek hivatalos adatok, azt tudni lehet, hogy a zsidók mellett több tízezer hazai roma is életét vesztette az auschwitzi haláltáborokban, illetve a transznisztriai deportálások során – erről pedig a tankönyvek még csak említést sem tesznek, hangzott el.

A július 30 és augusztus 3 között zajló rendezvény az Európai Parlament védnöksége alatt zajlik, s a dátumot nem véletlenül választották ki, ugyanis 1972 óta minden évben augusztus másodikán emlékeznek világszerte a roma holokausztra, azon a napon, amelyen 1944-ben egyetlen éjszaka alatt több mint háromezer roma vesztette életét az auschwitzi lágerekben, legnagyobbrészt nők és gyerekek.

A résztvevők Krakkóba látogatnak, később pedig megtekintik az auschwitzi lágereket is.

A szervezők szeretnék, ha a későbbiekben a résztvevők saját közösségükben is feldolgozzák az itt látottakat-tapasztaltakat, s ennek érdekében egy film is készül az eseményről. A hazai küldöttség olyan fiatalokból áll, akik roma civil szervezetek tagjai, illetve saját közösségüket képviselik a települések önkormányzatában. A nemzetközi rendezvény során bemutatják a hazai Gheroghe Cinca a napokban napvilágot látott A tegnapi athingonojok a mai romák című könyvét is.

Neumann Andrea

Címkék: ,