A révkomáromi tanácskozásról és az ónodi vásárról is szó esett az EP-plenárison

A révkomáromi tanácskozásról és az ónodi vásárról is szó esett az EP-plenárison
Brüsszel, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának múlt szerdai révkomáromi ülését kifogásolta két szlovák képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hétfőn, az úgynevezett egyperces felszólalások között; az ónodi vásár megmentéséről is szó esett.

Jaroslav Paska, a Szabadság és Demokrácia Európája képviselőcsoport alelnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar parlament bizottsága a szlovák hatóságok megkérdezése nélkül, “provokatív” találkozót tartott Szlovákia területén. Úgy vélte, “a nemzetközi kapcsolatoknak nem megfelelő eljárás”, hogy a bizottság “titokban” ment át Révkomáromba “arról beszélni, hogy a szlovák kormányzatnak mit kellene tennie a Szlovákiában élő magyarok érdekében”.

Támogatta honfitársa álláspontját a szocialista Monika Flasiková Benová, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy “a magyar parlament azt tette, amit tett Szlovákia szuverén területén”. A szlovák kormány mindent megtesz, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat ápolja a szomszédos országokkal, és ezt reméli a magyar kormánytól is – fogalmazott.

A magyar képviselők közül az egyperces felszólalások idején Szegedi Csanád (Jobbik) kért szót. Arra hívta fel a figyelmet, hogy veszély fenyegeti egy kis magyar település, Ónod hatszáz éve működő vásárát, mert állítólag előírásai nem felelnek meg bizonyos európai uniós jogszabályoknak. “Hatszáz év alatt ez a vásár átélte a török dúlást, a Habsburg-elnyomást és még a kommunizmus terror-évtizedeit is, de úgy néz ki, hogy az Európai Uniót már nem fogja túlélni” – mondta, kérve képviselőtársait, hogy “ne hagyjanak elveszni egy ilyen közösségi intézményt a globalizmus oltárán”. “Európa gazdagabb, jobb lesz az ónodi vásártól” – szögezte le.

– MTI –


Ilyen volt 2011-ben az Ónodi Vásár

Miskolc – Az Ónodi Vásár – igen, így nagy betűvel – megyénknek minden túlzás nélkül olyan unikuma, amely talán országosan is egyedülálló. Már csak azért is, hiszen minden hónapban, minden évszakban kilátogathatunk rá.