A reverendás gördeszkázó

Akt.:
A reverendás gördeszkázó
Szeptember 25-én, vasárnap két érmelléki településre, Érkeserűbe és Éradonyba, a Magyarország túlsó szélén lévő Rédicsről érkezett az áldozópap, aki ezüstmisét mutatott be.

Különleges alkalom volt ez, mivel Lendvai Zoltán János rédicsi plébános 25 éve áll az Úr és a katolikus közösségek szolgálatában, így ezüstmisét mutatott be. A plébános úr szűkebb közösségében odaadó áldozatos munkáján, szívhez szóló prédikációin keresztül lett ismert, de országos, illetve határon túli ismertségre, azzal tett szert, hogy profi módon gördeszkázik. Teszi mindezt nem sportöltözékben, hanem reverendába öltözve. Ezen sportra szívesen megtanítja a fiatalokat is, melynek egyetlen feltétele, hogy tanulás előtt imádkozni is kell. Ezt szívesen bevállalja mindegyik tanítványa. Ezáltal nem csak testüket, de lelküket, hitüket is „edzik”, erősítik. Nagy népszerűségre tett szert a fiatalság körében, sikerült „megfogni” őket az egyház számára. Ha ezért gördeszkázni is kellett, hát megtette. Az érmelléken többször járt már, mivel Mihály Balázs plébánoshoz őszinte baráti szálak fűzik, és ez legyőzi a majd 600 km-es távolságot. Neves alkalmakkor meglátogatják egymás egyházközösségét és miséznek ott. Az érkeserűi és éradonyi katolikusok mindig nagy szeretettel fogadják a gördeszkás papot és szép számban vannak jelen.

Jeles alkalom

Most is így történt. Először Érkesérűben, majd Adonyban tartott ünnepi szentmisét. Az ismertség hatására más településekről is érkeztek hívek a jeles alkalomra. Éppen ezért Lendvai Zoltán beszédének bevezető részében röviden bemutatkozott, érintve a házigazdával létrejött barátságuk történetét. Megköszönte a meghívást és a szentmisét a helyi hívekért ajánlotta fel. Köszönetet mondott, amiért megkapta a hatalmat az átváltoztatáshoz és a megbánt bűnök feloldozásához. Bemutatta legújabb gördeszkáit is, melyeket azokon a helyeken kapott, ahol vendégként szolgált. Az orgonamuzsikát és az énekeket Mihály Balázs plébános szolgáltatta a tőle megszokott igen magas színvonalon. A mise végén a házigazda köszönetet mondott a vendégnek és azt kívánta, további 25 éven keresztül szolgálhassa közösségét, majd ajándékot és virágcsokrot nyújtott át. Záróénekként a magyar és székely himnuszokat énekelték. Ezt követően a templomtéren az ezüstmisés plébános megtartotta reverendás gördeszka bemutatóját, melyet nagy tapssal honoráltak a hívek. Néhány fiatal elhozta gördeszkáját és beszálltak a bemutatóba, mely törvényszerűen keresztvetéssel és rövid imával kezdődött.

Szőke Ferenc