A repülés szerelmesei

Szatmár megye – Szatmárnémetiben komoly hagyományoknak örvend a siklórepülés és az ejtőernyőzés. Az elmúlt években számos elismerésben részesültek e sportág szerelmesei, és idén is folytatnák ezt a sportot.

A hajtómű nélküli repülőgépek használata többek között az időjárástól, de a leszállópálya minőségétől is függ, ugyanis ha a fű, amire leszállnak, túlságosan magas, balesetveszély forrása is lehet. Az adrenalin fokozásának érdekében a szatmárnémeti Al Papana repülőklub idén is várja azokat a jelentkezőket, akik meg szeretnének ismerkedni a siklórepüléssel. A klub ejtőernyős szakoktatást is tart, neves oktatók részvételével.

Eredmények

Az elmúlt években is komoly eredményeket értek el az ejtőernyősök országos szinten, 2006–ban a Románia Kupán csapatban második helyezést értek el, míg 2007–ben szintén ezen a kupán ötödikek lettek. Egyéniben junior kategóriában tavaly a lányoknál Szabó Kinga negyedik lett, a fiúknál Muresan Marius pedig a dobogó második fokára állhatott fel. A kiváló ejtőernyős, Stan Simona aranyérmet szerzett a felnőtt kategóriában. A sportklub idén ismét várja azokat a személyeket, akik kedvet éreznek a siklórepüléshez vagy az ejtőernyőzéshez. A tanfolyamokra február 15–ig lehet jelentkezni Szatmárnémetiben, a V. Lucaciu sugárút 36. szám alatt, 10 és 15 óra között. A 16 és 22 év közötti fiataloknak a többhetes képzés mindkét szakon ingyenes, majd ezek elvégzése után vizsgázhatnak az engedélyek megszerzésének érdekében.