„A renegát Klaus Iohannis öngólt lőtt”

Akt.:
„A renegát Klaus Iohannis öngólt lőtt”
„Klaus Iohannis mostani államelnök ugyanazon okokból vonta vissza a kitüntetésemet, amely okok miatt az egyik előző államfő, Nicolae Ceauşescu üldözött” – fogalmazott Tőkés László.

 

 

Pénteken nyilatkozott a sajtónak Tőkés László annak nyomán, hogy Klaus Iohannis államfő visszavonta tőle a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért kapott 2009-ben, a forradalom 20. évfordulóján.

Klaus Iohannis mostani államelnök ugyanazon okokból vonta vissza a kitüntetésemet, amely okok miatt az egyik előző államfő, Nicolae Ceauşescu üldözött” – fogalmazott Tőkés László az ügy kapcsán, majd így folytatta: „Nagyon furcsa dolog, hogy ilyen bújtatott formában tovább tart a ceausizmus: ugyanazért kell bűnhődnöm huszonhat év után, mint annak idején. Ezen belül is kiemelném a szólásszabadságot. Áttörtem a hallgatás falát, vettem a bátorságot ahhoz, hogy megszólaljak, és íme, most hasonlóképpen az akkoriakhoz, politikai véleményem nyilvános szabad kifejezése miatt, a tusnádfürdői javaslatom elmondása miatt kell bűnhődnöm. Kincses Előd a múlt héten véget ért per idején azt az álláspontot képviselte, hogy valakit a nemzeti érdemrend szabályzata értelmében csak tettei miatt lehet megfosztani. Én nem tettem semmi olyasmit, ami miatt ez bekövetkezhetett volna, hanem egyszerűen kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az abban illetékes anyaország részesítsen védelemben olyanképpen, ahogy Ausztria védhatalmi státusszal rendelkezett az olaszországi osztrák kisebbség felett. Ez a kisebbségi, anyaországi viszony áll fenn Románia, és a Románia határain kívül lévő román kisebbségek között, gondoljunk csak a szerbiai Timok-völgyi valhokra, vagy a moldovai románságra, vagy éppenséggel az ukrajnai román testvérekre. Öngólt lőtt Klaus Iohannis és az egész becsületbíróság, hiszen magának Romániának azt a demokratikus jogát kérdőjelezte meg, hogy joga van megvédeni a határain kívül élő románokat.”

Összefonódás

Az ügy aktuálpolitikai vonatkozásairól szólva Tőkés László a továbbiakban elmondta: „A Victor Ponta vezette posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte az érdemrendtől való megfosztatásomat, és íme, az USL (a Nemzeti Liberális Párt és a PSD alkotta pártszövetség – szerk. megj.) képletes keretében összecsúszott az, ami összetartozik. Úgy látszik, hogy a volt nemzeti liberális Klaus Iohannis teljes mértékben egyetért volt koalíciós partnerével, a PSD-vel, vagyis Pontával. Felvetődik a kérdés, hogy mi változott Romániában a rendszerváltás óta? Az biztos, hogy kisebbségpolitikai téren egy gyékényen árul a liberális párt és a PSD, úgy látszik, ebben a zsigeri magyarellenességben valamennyi párt egyetért.”

Renegát

„Románia államelnöke renegátként viszonyul ehhez a kérdéshez, hiszen ő német eredetű, de elfelejti, hogy miképpen számolt le a román nacionalizmus, majd a nacionálkommunizmus az egész német és szász kisebbséggel. Ha valakinek, neki tudnia kellene, hogy hova tartozik, és azt, hogy ha valaki valahová tartozik, mi motiválja arra, hogy kiálljon közössége mellett, Temesvár mellett, az erdélyi magyarság mellett” – fejtette ki a továbbiakban Tőkés László.

Magyarellenesség

A román érdemrendtől megfosztott Tőkés László hangsúlyozta: „Amúgy ez az eset közvetlenül kapcsolódik ahhoz az általános magyarellenességhez, amely az utóbbi években bontakozott ki. Nem lehet nem kapcsolatot látni az autonómia felfogások miatt megbélyegzett és elmozdított, vagy vád alá helyezett székelyföldi polgármesterek ügye, és a szintén az autonómia ügyének képviseletében vagy a romániai magyarság védelmében jeleskedő szerény személyem között. Nyilvánvaló, hogy itt célpontokat keresnek a megfélemlítés céljával, és példát akarnak statuálni mindazokkal szemben, akik szólni mernek. Magyarország ezek után még inkább figyeljen oda a határokon kívül élő magyarokra, és nekünk fokozott mértékben ragaszkodnunk kell az olyan európai értékekhez, mint a szólásszabadság, vagy a román–magyar barátság, amelyben megint óriási kárt tesznek ezzel a Romániához méltatlan intézkedéssel, nem beszélve Temesvár arcul csapásáról. Nem véletlen, hogy 2013 decemberében átadtam a Románia Csillaga kitüntetésemet a Temesvári Emléktársaságnak, amelynek tagjai egykori ellenállók, ugyanis az a kitüntetés messze túlmutat egyik vagy másik személynek az érdemein. Nyilvánvaló, hogy nem tudtam volna semmire jutni 1989-ben, ha nem állnak mellettem a temesváriak, a magyar reformátusok, utána a más felekezetű magyarok, és az egész románság tulajdonképpen. Túlzás nélkül azt mondhatom, hogy őket is illeti ez a kitüntetés, és őket is semmibe veszik.

Tervek

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tervez, Tőkés László azt válaszolta, hogy még nem döntötte ezt el. Mint mondta, „vannak érvek, amelyek amellett szólnak, hogy folytassam, és vannak érvek, amelyek amellett szólnak, hogy fogadjam el ezt a végzést. Ami amellett szól, hogy folytassam, az ennek az intézkedésnek a mögötes üzenete: nem kellene szó nélkül eltűrni, hogy belénk fojtsák a szót, nem kellene hagyni azt, hogy a temesváriakat, vagy a román–magyar viszonyokat ilyenképpen károsítsák meg”. Másfelől, mint mondta, „az ember egy szélmalomharcot nem szívesen folytat. Talán a hatóságok is alább hagynák ezt az állandó kampányszerű támadást személyem ellen, hogyha beletörődnék ebbe a helyzetbe. Egyesek még arra is vetemedtek, hogy azt állították, én dicsőségre vágytam. Én nem kértem sem forradalmár igazolványt, ott van egy sor senkiházi szekus, aki megkapta a forradalmár igazolványt, hisz a forradalmár igazolvány üzelmekből is korrupt állami intézményt csináltak.”

Önkritika

Végezetül arra emlékeztették az újságírók a politikust, hogy annak idején támogatta Klaus Iohannis megválasztását. Ennek kapcsán Tőkés László így fogalmazott: „Önkritikát kell gyakorolnom az EMNT-vel és az EMNP-vel együtt, mert úgy jártunk vele, mint annak idején Iliescu és Vadim Tudor személyével az államelnök választáson, hogy Klaus Iohannist eleve jobbnak tartottuk, mint Victor Pontát. Ennyiben nem bánom, hogy támogattam, mert úgy tűnt, hogy ő a kisebbik rossz, viszont utóbb beigazolódott, hogy ő is abba a posztkommunista rendszerbe tartozik bele, amelyik elvtelenül és opportunista módon folytatja politikai tevékenységét.”

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .