A regisztrációval kapcsolatban tájékoztattak

A regisztrációval kapcsolatban tájékoztattak
A magyarországi országgyűlési választásokról, s a szavazáshoz szükséges regisztráció különböző aspektusairól tájékoztattak az EMNT és EMNP helyi vezetői a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Amint Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke előrebocsátotta, az EMNT kezdetektől fogva partnere volt a magyar kormánynak a kedvezményes honosítás kapcsán, s ahogy a tavalyi kvótareferendummal kapcsolatos feladatokat is ellátták, az országgyűlési választással kapcsolatban is minden segítséget megadnak az erdélyi és partiumi magyar állampolgároknak. A legfontosabb tudni, hogy azok a magyar állampolgárok, akik eddig nem tették meg, vétessék fel magukat a magyarországi választói névjegyzékbe, azaz regisztráljanak – e nélkül nem vehetnek részt a szavazásban. Fontos az is, hogy abban az esetben is fontos regisztrálni, ha időközben változtak az adatok – például a név, vagy a lakcím – hiszen ellenkező esetben a régi címre érkezhet a szavazólap is. Hasonlóképpen, ha valaki nem biztos benne, hogy milyen adatokkal regisztrált, milyen címre, a legegyszerűbb, ha megteszi ismét, ugyanis minden esetben az újabbik regisztráció az, amelyik számít. Ez csak pár percet vesz igénybe és az új regisztráció tíz évig érvényes. Regisztrálni online, valamint postán keresztül is lehet. A magyarországi választási iroda ebben a periódusban értesíti postán keresztül a polgárokat arról, hogy lehetőség van a regisztrációra és egyúttal elküldik a regisztrációs lapokat is.

Segítenek

A kérésük az, mondta Csomortányi István, hogy ha bárkinek bármi kérdése van, minthogy hiba csússzon a regisztrálásba, inkább jöjjön be a Kálvin u. 1. sz. alatti székhelyükre, ahol hétköznap 9-től 17 óráig várják mindazokat, akiknek segítségre van szükségük.

Az EMNP Bihar megyei elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a Román Postára bízni a regisztráció továbbítását kockázatos lehet, aki biztosra akar menni, hozza be a regisztrációs lapot a székhelyükre, ahonnan egyenesen a magyar konzulátus munkatársainak adják át. Abban is segítséget nyújtanak, hogy a regisztráció visszaigazolását is kézhez kapják az érintettek – az online regisztrációk visszaigazolását például kinyomtatják és házhoz viszik, hogy mindenki legyen biztos benne, hogy sikerrel regisztrált.

A kvótareferendumkor több százan panaszolták el, hogy nem kapták meg a szavazólapot, vagy csak a szavazás lezárta után kézbesítette a posta. Előfordulhat, hogy nem regisztráltak sikeresen, de az is, hogy a posta rontotta el – ezekből a lehetőségekből legalább az egyiket szeretnék kiszűrni.

Mint elhangzott, az érmihályfalvi irodában is jelentkezhetnek mindazok, akik szavazni akarnak, de a néppárt helyi képviselőitől, tanácsosaitól, helyi elnököktől és önkéntesektől is segítséget kérhetnek – a néppárt amúgy is folyamatosan tájékoztatja a polgárokat az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

Ne halasszák

Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke azt hangsúlyozta ki: a papír alapú regisztrációnál könnyen lehet hibázni, elég egy betűt vagy egy ékezetet elírni, nagyon oda kell figyelni, ezért fontos, hogy van internetes regisztráció lehetőség is, melyben segítenek minden igénylőnek. Fontos, hogy aki hozzájuk folyamodik segítségért, hozza el a magyar lakcím kártyáját és a román személyi igazolványát. Ha valamilyen oknál fogva nincs meg a lakcím kártya, akkor a honosítási okirat alapján is megtörténhet a regisztráció. Valószínűleg március elejéig lehet majd regisztrálni, a kérésük az, hogy lehetőleg senki ne halassza az utolsó pillanatra, biztosabb minél hamarabb megtenni. S nem utolsó sorban: mivel sok félreértés származott ebből, fontosnak tartják tisztázni, hogy az eskü letétele nem jelenti azt, hogy az illető regisztrált is; mindenkinek, aki magyar állampolgársággal rendelkezik, külön kell regisztrálnia. S hiába jönnek be két nappal a szavazás előtt, akkor már késő lesz. Mind az EMNT, mind az EMNP arra biztatja a magyar állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, s a néppárt ezen felül arra, hogy a jelenlegi kormányt támogassák szavazatukkal.

Gyűlöletkeltés

Sajnos ismét hallani olyan hangokat, amelyek megkérdőjelezik a hazai magyar állampolgárok szavazati jogát – hétfőn Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője nyilatkozott gyűlöletkeltően, megpróbálva éket verni magyar és magyar között, hangzott el. A magyar választási törvény nem tesz különbséget magyarországi és határon túli magyar között, hanem a szerint tesz különbséget, hogy az illetőnek van-e Magyarországon állandó lakhelye, vagy nincs – jegyezte meg Csomortányi István. A tavalyi kvótareferendum kapcsán is megjelentek a manipulatív és gyűlöletkeltő szólamok, ebben a formában először a Jobbik részéről. „Mindezt visszautasítjuk, s arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a magyar választási törvényt és éljen szavazati jogával” – tette hozzá.

A néppárt megyei elnöke azt is hozzátette: a néppárt Bihar megyei szervezete ezúton üdvözli az országos elnökségnek azt a döntését, hogy a néppárt semmilyen formában nem támogatja a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak az európai bérunióra vonatkozó aláírás gyűjtési akcióját.

Neumann Andrea