A Regionális Operatív Program a legdinamikusabb

Romániát csak Ausztria előzi meg a jóváhagyott és elindított Operatív Programok számát tekintően. 7 Operatív Programból ötöt még júliusban jóváhagyott az Európai Bizottság. Reményeink szerint a másik két Operatív Programunkat is jóváhagyja még a jövő héten az Európai Bizottság – jelentette be Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter november 8-án a „Romániai régiók európai hete” című nyílt nap alkalmával tartott esemény nyitó beszédében.

A fejlesztési miniszter véleménye szerint a Regionális Operatív Program a legdinamikusabb, hiszen a Regionális Operatív Program kettes tengelye kiírására eddig 10 pályázat érkezett a Regionális Fejlesztési Ügynökségekhez. Ezek értéke meghaladja a 160 millió Eurót. Remélhetőleg a következő hónapban sikerül leszerződtetni az első pályázatokat. A leszerződtetett tervek esetében az Unió még az idén nemcsak a tervek előkészítéséhez szükséges 2 százalékos előleget, hanem a beruházás értékének 15% -át is folyósítja.

Az utak rehabilitációjára, modernizálására, illetve a megyei út besorolású kerülő utak építésére és rehabilitációjára vonatkozó ROP kettes tengely keretén belül 2007-2013 között 758.355.021 Euró hívható le az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A program dinamikusságát a miniszter egy kormánydöntéssel magyarázta: a központi költségvetés 90 pályázat tervezését finanszírozta. A régiókkal egyeztetve a minisztérium ennek a procedúrának a megismétléséről döntött. A kormány a következő kormányülésen további projektek finanszírozására 120 millió új lejt ad – mondta Borbély László.