A régióátalakítás jelenlegi változata asszimilációs eszköz a romániai magyar közösség ellen

A romániai régióátalakítás, a kisebbségi európai polgári kezdeményezés és az Európai Tanács készülő kisebbségi jelentése szerepelt a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportjának és a magyar Országgyűlés autonómia albizottságának szerda délelőtti közös tanácskozásán. Az ülésen az RMDSZ-t Korodi Attila parlamenti képviselő és Vincze Loránt nemzetközi titkár képviselte.

Korodi Attila a romániai régióátalakítási folyamatát ismertette és úgy értékelte, hogy a kormány által bemutatott átszervezési terv a magyar közösség számára rendkívül hátrányos. „Úgy látszik, hogy a többség asszimilációs eszközként használja az átalakítást, hiszen a magyar közösség meglévő közigazgatási jogköreiből, a magyar megyékből farag le. Ha a kedvezőtlen tervet nem sikerül megváltoztatni, az a romániai magyar társadalomban példátlan elégedetlenséget szül és végül az emberek az utcára vonulnak. Ki kell használni a hátralevő időszakot, diplomáciai fellépéssel, a nemzetközi intézmények tájékoztatásával” – mondta az RMDSZ parlamenti képviselője.

A Szili Katalin és Harangozó Gábor által elnökölt ülés résztvevői tájékoztatást szereztek az európai polgári kezdeményezésekről. Az RMDSZ nevében Vincze Loránt úgy fogalmazott: „A kisebbségi polgári kezdeményezés a legkiválóbb alkalom arra, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösség szolidáris legyen, és egyként gyűjtsön támogató aláírásokat a bejegyzett kisebbségi kezdeményezésekre. Az aláírások nagy része nyilvánvalóan a magyar közösségektől fog származni, de a kezdeményezésnek európai szintűnek kell lennie, európai szolidaritássá kell válnia.” Az RMDSZ nemzetközi titkára hozzátette: a kisebbségvédelem területén az Európai Unióban meglévő szabályozások száma a nullához közelít.

„Az RMDSZ-nek és európai partnereinek kezdeményezése, annak elfogadása esetén megteremti a kisebbségvédelmi szabályozás első elemeit, ez pedig a magyar közösségek egyik fontos céljának teljesítését jelentené” – mondta Vincze Loránt.

A KMKF munkacsoportja és a magyar Országgyűlés autonómia albizottsága a budapesti tanácskozáson együttes állásfoglalást fogadott el a tervezett romániai régióátalakításról, amely a tényleges és teljes körű autonómiát nevezi meg a nemzeti közösségek szülőföldön boldogulásának és fennmaradásának zálogaként, amely az európai, tagállamokra is érvényes szubszidiaritás elvének egyik valós leképezése.