A rászorulókat segítik munkájukkal

A vöröskeresztesek feladata a katasztrófahelyzetek okozta gondok enyhítése, de akár az elsősegélynyújtás megtanítása is
A vöröskeresztesek feladata a katasztrófahelyzetek okozta gondok enyhítése, de akár az elsősegélynyújtás megtanítása is
Szatmár megye — A romániai Vöröskereszt Szatmár megyei fiókszervezetének elnöke, Rodica Borlan február 23–án megtartott sajtótájékoztatóján a civil szervezet tavalyi évi tevékenységéről számolt be az érdeklődőknek.

 

 

A Vöröskeresztnek, és a civil szervezet keretén belül tevékenykedő személyeknek a legfontosabb feladata, hogy emberéleteket mentsenek katasztrófahelyzetekben, illetve ezek hatását a minimálisra csökkentsék a lakosság körében. Másik nagy működési területük a szegénység okozta gondok enyhítése, és megfékezése annak, hogy ehhez a társadalmi réteghez tartozó emberek a társadalom perifériájára sodródjanak. Tevékenységük harmadik szegmenseként a lakosság egészségének a javítását jelölte meg az elnök.

 

Közösen a magyar féllel

 

Egyik nagy léptékű projektje a romániai Vöröskereszt szatmári fiókjának a magyarországi Vöröskereszt Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei fiókjával való közös munka volt. Ennek keretében a földrengés, a földcsuszamlás, és az árvíz okozta szükséghelyzetekben való helytállásra készítették fel a lakosságot. A 2010. decemberben kezdődött és 2011 novemberében záruló projektben a magyar oldalon 15, míg a román oldalon 16 település lakosai – Szatmárnémeti, Királydaróc, Majtény, Kaplony, Börvely, Kálmánd, Csomaköz, Érendréd, Érkávás, Hadad, Bogdánd, Borválaszút, Berekszó, Mikola, Sárközújlak, Túrterebes – voltak érintettek. A felsorolt településeken az elsősegélynyújtás elsajátítására, a katasztrófahelyzetekben való helytállásra, és az érdeklődők informálására helyezték a hangsúlyt.

 

A rászorulók segítése

 

A nonprofit szervezet másik nagy tevékenységi köre a szegényebb, vagy mélyszegénységben tengődök megsegítése. A Vöröskereszt segélyezési nyilvántartásában csak olyan családok szerepelnek, akik máshonnan nem kapnak támogatást – kivétel ez alól az állami segélyek rendszere – azért, hogy ne generálják az amúgy is gyakran előforduló segélyezési spirálba belesodródott emberek táborát. A civil szervezet ún. élelmiszerbankjából 146 családot – összesen 627 személyt – 2562 kilogramm alapélelmiszerrel segítettek. A szociális élelmiszerjegyek rendszere is bevált, tavaly összesen 1275 darabot osztottak ki, 12 750 lej értékben. A Légy te is Télapó! ajándékozási akciójukon a nagyon jól tanuló, de nehéz szociális körülmények között élő diákokat ajándékoztak meg.

 

Bővítenék szolgáltatásaikat

 

A dohányzás és az AIDS ellenes világnapok alkalmából is többször hallatta hangját a szervezet, 75 igénylőt látnak el házi beteggondozás keretében. A Vöröskereszt idén szolgáltatásbővítés címén — annak apropóján, hogy az utóbbi időben egyre több fiatalkorú lány válik anyává — azt tervezi, hogy figyelemfelkeltő akciókat tart azért, hogy egy gyermek ne váljon idő előtt szülővé.

Karikás Enikő