A ransomware-módszerrel történő csalási kísérletre figyelmeztet a Román Rendőrség

Illusztráció
Illusztráció
A Román Rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy csalási kísérlet történik a nevében, informatikai rendszereken keresztül pénzt próbálnak kicsalni a lakosságból.


A rendőrség soha nem kér online átutalásokat az adatok visszaszerzése érdekében – figyelmeztet a Román Rendőrség. Az intézménynél többen jelezték, hogy nevében próbálják meg informatikai rendszereken keresztül megkárosítani a kiszemelt áldozatokat.

Az országos rendőr-főkapitányság (IGPR) kéri a lakosságot, hogy amennyiben olyan üzenetet kap, hogy online utaljon át pénzt az adatok dekódolása céljából, legyen tisztában vele, hogy csalásról van szó és ne kövesse az utasításokat. ‘Jelentse a rendőrségnél, ha számítógépét lekódolták vagy ha már kifizette az összeget. A Román Rendőrség azt tanácsolja, hogy ne fizesse ki a vírust kapott számítógépen tárolt mappák dekódolására kért összeget, mert legtöbb esetben a mappákat nem fogja visszakapni. Azonnal értesítse a rendőrséget, ha ilyen típusú támadás érte’ – olvasható az IGPR felhívásában. A rendőrség ugyanakkor vírusellenőrző program használatát javasolja, és kéri a lakosságot, hogy soha ne nyissanak meg a közösségi hálón kapott, ismeretlen személytől származó, nem várt csatolmányokat.

A ‘No More Ransom’ projektet 2016 júliusában indította el a holland rendőrség és az Europol. A www.nomoreransom.org honlapon a felhasználók a ‘ransomware’ jelenségről és ennek visszaszorítási lehetőségeiről tájékozódhatnak. A No More Ransom projekthez a Román Rendőrség és a DIICOT is csatlakozott.

www.agerpres.ro